BİY

28 Mayıs 2010 Cuma

Hesaplayan Adam


Cem Yılmaz'ın esprisi vardı hesaplayan adamlarla ilgili. Ben de oturdum Euro 2016'nın ilk tur oylamasının hesabını yaptım. İlk turda üyeler tercihlerini 1,2,3 şeklinde sıraladılar ve 1. ülkeye 5, 2.'ye 2, 3.'ye ise 1 puan verildi. Buna göre Fransa 6 üyeden 5, 6 üyeden 2 ve 1 üyeden 1 puan alarak 43 puan, Biz 5 üyeden 5, 5 üyeden 2, 3 üyeden 1 puan alarak 38, İtalya ise 2 üyeden 5, 2 üyeden 2, 9 üyeden 1 puan alarak 23 puan toplamış. Buna göre ilk turda İtalya'ya 5 puan veren üyelerden biri finalde tercihini Fransa'dan yana kullanırken diğeri Türkiye'yi tercih etmiş. Eğer bir tutarsızlık yoksa Fransa'nın 1 puan aldığı tek üye İtalya'ya 5 puan vermiş ve aynı üye finalde tercihini bizden yana kullanmıştır. Tam bir ALES sorusu oldu.

Sunumları değerlendirecek olursak biz daha önce bu turnuvayı hiç düzenlememiş olduğumuzu, İtalya futboldaki ekollerini, Fransa ise altyapısını ön plana çıkardı. Defne Samyeli oldukça başarılı bir sunum gerçekleştirirken İtalyanların sunucusu ise metni kağıttan okuyarak bana göre iyi bir sunum gerçekleştiremedi. İtalya'da yaşayan yabancı gençleri kullanmaları fena bir fikir değildi ama çok etkileyici olduğu da söylenemez. Fransa ise 10 yaşındaki çocuktan medet umdu ama ev sahipliğini almayı başardılar.

Doğrusunu söylemek gerekirse böylesine ciddi rakiplerle mücadele etmek kolay değildi. Ev sahipliğini bir oy farkla kaçırmak en azından projeyi yürütenlerin iyi bir çalışma ortaya koyduklarını gösteriyor. UEFA'nın kararını da anlaşılabilir buluyorum açıkçası. Ukrayna'nın yaşadığı sıkıntılar ve üst üste iki tunuvayı Avrupa'nın doğusuna vermek istememeleri ilk kez 24 takımın katılacak olması ve 51 maçın yapılacak olması düşünüldüğünde daha tecrübeli bir ülkeye bu görevi vermeleri çok da anormal değil aslında.

Sonuç açıklandıktan sonra Şenes Erzik'in açıklamaları gerçekten çok sertti. Şenes Erzik'i hiç böyle görmemiştim. Platini'yi özellikle icra kurulu üyelerini Sarkozy ile tanıştırmasından dolayı çok ağır eleştirdi. Ayrıca "Bu sonuç UEFA Başkanı için iyi bir sonuç değil." cümlesi enteresandı.

Bu tip olaylarla muhatap olduğumuzda her zaman konuşulan "lobi faaliyetleri" lafı yine konuşuluyor tabi. "Bizim lobimiz yok, Şenes Erzik ne iş yapar?" deniyor ama bunların hiçbir mantığı yok. 2005 Şampiyonlar Ligi finali ve 2009 UEFA Kupası finali verilirken Şenes Erzik iyiydi de şimdi kötü değil.

Bugünkü sonuçtan sonra bence 2020 için de aday olmalıyız. Ancak oradan da istediğimizi elde edemezsek daha uğraşmaya gerek yok.

Hiç yorum yok: