BİY

4 Haziran 2012 Pazartesi

Euro 2012 A Grubu

2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın başlamasına 4 gün kaldı. 16 takım Avrupa'nın en büyüğü olmak için 3 hafta boyunca mücadele edecek ve bir takım mutlu sona ulaşacak. Ben de bu 4 gün boyunca elimden geldiğince grupları analiz etmeye çalışacağım.

A Grubu'nda turnuvanın ev sahiplerinden Polonya, 2004'ün şampiyonu Yunanistan, 2008'de yarı final oynayan Rusya ve 2004'te yarı finalde elenen Çek Cumhuriyet'i bulunuyor. Barındırdığı takımlar itibariyle bu grup diğer gruplar kadar dikkat çekmiyor.

Ev sahibi Polonya'nın geçmişinde 2 Dünya Kupası 3.lüğü bulunuyor ancak bunlar 1974 ve 1982'de elde edilmiş başarılar. Bugünlerde ise Polonya o günlerden çok uzakta. Kadrosunda Trabzonspor'dan tanıdığımız Pawel Brozek ve Adrian Mierzejewski'yi bulunduran Polonya'nın en önemli oyuncusu ise hiç şüphesiz Dortmund'un golcüsü Robert Lewandowski. Euro 2008'e de katılan fakat gruplarda turnuvaya veda eden Polonya'nın bu kez ev sahibi olma avantajıyla çeyrek final şansı oldukça fazla. Özellikle bulundukları grup da kendileri için oldukça müsait.

Gruptaki bir diğer takım ise 2004'ün şampiyonu Yunanistan. Yunanistan elemelerde de oldukça kolay bir gruptan gelerek turnuvaya katılmaya hak kazanırken finallerde de turnuvanın en kolay grubuna düşmüş durumda. 2004'teki turnuvada 5'li savunmayla kalesini adeta gole kapatarak kupaya uzanan Yunanistan, 2008'de 0 çekerek elenmiş, 2010 Dünya Kupası'nda ise bir galibiyetle turnuvaya grup aşamasında veda etmişti. Futbolsever olarak dileğimiz sıkıcı futbol oynayarak zamanında futbolda derin yaralar açan Yunanistan'ın bir üst tura çıkamaması olur. Ama top yuvarlaktır. Atamayana da atarlar.

2008'de Guus Hiddink yönetiminde yarı final oynayan Rusya da gruptaki bir diğer takım. Onlar da tıpkı Yunanistan gibi elemelerde kolay bir gruptan finallere gelseler de kesinlikle küçümsenmemesi gereken bir takım. Son yıllarda Rus sermaye sahiplerinin Rus takımlarına yaptıkları yatırımlardan sonra özellikle Uefa Avrupa Ligi'nde elde edilen başarılar milli takıma da olumlu yansıyor. Kadrosunda başta Arshavin olmak üzere Dzagoev, Pavlyuchenko ve hatta kaleci Akinfeev gibi bir çok önemli isim bulunuyor. Ayrıca ne zaman Şampiyonlar Ligi özetlerini izlesem Zenith formasıyla gol atan Shirokov da bana göre dikkat edilmesi gereken bir isim. Rusya bu gruptan çıkma ihtimali kesinlikle yüksek bir takım.

Grubun son takımı ise Çek Cumhuriyeti. 1976'da Slovaklarla ayrılmamışlarken Çekoslovakya olarak bir şampiyonlukları bulunan Çekler daha sonra 1996'da final oynamış, 2004'te ise yarı finalde elenmişler fakat gönüllerin şampiyonu olmuşlardı. 2008'de ise hala hafızalarımızdan silinmeyen maçta son dakikalarda Nihat Kahveci'nin 2 golüne engel olamamışlar ve maçı 3-2 kaybederek gruptan çıkamamışlardı. Özellikle Nedved ve Poborsky gibi iki çok önemli yıldız oyuncunun futbolu bırakmasından sonra düşüşe geçen Çek Cumhuriyeti her ne kadar eski günlerinden uzak olsa da düştükleri grubun da kolay olmasından mütevellit çeyrek final şansı olan takımlardan bir tanesini. Kadrosunda başta Rosicky olmak üzere bir çok kaliteli isim barındıran Çek Cumhuriyeti aynı zamanda dünyanın en iyi kalecilerinden Petr Cech'e de sahip.

Grubu genel olarak ele alacak olursak normal şartlarda Rusya ve Çek Cumhuriyet'ini çeyrek final için favori görsem de Polonya'nın ev sahibi olmasından dolayı bu iki takım için işler zannedildiği kadar kolay olmayacaktır. Öte yandan "Çanakkale Geçilmez" anlayışının en önemli temsilcisi konumunda bulunan Yunanistan'ın da işleri karıştırması pek muhtemel. Bundan dolayı son maçın son düdüğü çalana kadar hani iki takımın çeyrek finale ulaşacağı da belli olmayabilir.

Hiç yorum yok: