BİY

11 Ocak 2011 Salı

Sami Yen'e Veda


Galatasaray bu akşam Ali Sami Yen'de son maçına çıkıyor. Beypazarı Şekerspor'la oynayacağı Türkiye Kupası maçının ardından Ali Sami Yen stadı hafızalarda hoş bir anı olarak kalacak.

Ben bir Fenerbahçeli olarak Ali Sami Yen'de hiç maç izlemedim. Zaten statta çok maç seyreden birisi de değilim. Ama Ali Sami Yen Stadı'nın Türk Futbolu ve Galatasaray için çok önemli bir yeri vardı. Biz belki Neuchatel maçlarına yetişemedik ama 2000'lerin başında Avrupa'da önemli başarılar elde eden Galatasaray'ı gördük. Çok iyi hatırlıyorum o yıllarda Galatasaray kendi evinde muazzam bir seri yakalamış, 15-16 maç yenilmemişti. Üstelik bu seriyi Avrupa'nın dev kulüplerine karşı yapmıştı. Real Madrid, Milan, Liverpool, Roma, Lazio, Deportivo gibi takımları bu seriye katmıştı. Tabi o zamanlar Deportivo İspanya'nın 4. büyüğüydü. Roma ve Lazio da İtalya'da yakın zamanda şampiyon olmuş takımlardı. Hatta Lazio son Kupa Galipleri Kupası şampiyonuydu. Milan'la oynanan bir maç sonrasında Maldini: "Beni burada 25000 kişi olduğuna kimse inandıramaz." demişti. Ali Sami Yen Avrupa takımları için yeryüzündeki cehennmedi.

2. Fatih Terim döneminde stat UEFA kriterlerine uymuyor diye Galatasaray Şampiyonlar Ligi maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynamak zorunda kalmıştı. Olimpiyat Stadı'nda Ali Sami Yen'deki atmosferi yakalamak imkansızdı. Nitekim Galatasaray grubu4. bitirdi. Bir sonraki sezon Galatasaray Ali Sami Yen'i yıkıp yeni stat yapma düşüncesiyle 2 seneliğine Olimpiyat Stadı'na gitti. Ancak Galatasaray stadı yıkamadı. Sadece eski açık tribününün tadilatını yapabildi ve Olimpiyat Stadı'nda geçen kötü sezondan sonra Galatasaray 1 yıl sonra Sami Yen'e geri döndü.

Galatasaray Ali Sami Yen'e geri döndü ama yönetimin yaptığı işler taraftarın sabrını taşırıyordu. Artık Ali Sami Yen deplasman takımları için değil, yönetim için cehennemdi. Öyle ki seyirci protestolarına maruz kaldığından dolayı Ali Sami Yen'e maçları izlemeye gitmiyordu Özhan Canaydın. Sonra yaşananlar ise hepinizin malumu. Galatasaray 2 şampiyonluk daha kazandı belki ama Ali Sami Yen asla eski Ali Sami Yen olamadı. Son günlerde ise kırılan koltuklarla, yapılan protestolarla akıllara gelen bir yer oldu Ali Sami Yen Stadı.

Bugün Galatasaray Ali Sami Yen'e veda ediyor. Gönül isterdi ki Galatasaray yeni stadını aynı yere inşa edebilsin ismi de Ali Sami Yen olarak kalsın. Ancak olaylar bu şekilde gelişti. Bundan sonra Galatasaray maçlarını yeni stadında Seyrantepe'de oynayacak. Türk futboluna hayırlı olsun.

Hiç yorum yok: