BİY

2 Haziran 2009 Salı

Bardağın Boş Tarafı



Beşiktaş’ın şampiyonluğunu konuşuyoruz ediyoruz. Bunun zamanı mı değil mi bilmiyorum ama Polyannacılık yapmaya devam edersek diyebileceğimiz şeyler kısıtlı. İşte “Beşiktaş hak etti, bileğinin hakkıyla kazandı, tertemiz şaibesiz bir şampiyonluk.” gibi yuvarlak laflar. O yüzden olaya bir de bardağın boş tarafından bakıp bir nevi mızıkçılık, kıskançlık, rakibin başarısını küçümseme, gölge düşürme teşebbüssünde bulunacağım.

Beşiktaş Fenerbahçe’nin 64 puanla şampiyonluğu garantilediği 70 puanla sezonu tamamladığı 2006-2007 sezonundan sonra 18 takımlı 3 puanlı sistemde en düşük puanla şampiyonu oldu. Aynı zamanda da bu sezon şampiyon olurken şampiyonluk mücadelesi verdiği diğer takım Sivasspor ve biraz da uzun yıllardır şampiyonluğa ulaşamayan Trabzonspor’du. Yani Beşiktaş bir Fenerbahçe ve Galatasaray’ın ikisinin birden olmadığı bir şampiyonluk yarışını kazandı. Zaten Beşiktaş bu ligde de şampiyon olamasaydı çok merak ediyorum hangi sezon şampiyon olabilirdi?

Sezona şampiyonluk parolasıyla giren takımların oynadıkları futbola baktığımız zaman aslında hiç birisinin şampiyonluğu hak edecek bir futbolu yoktu. Fakat Fenerbahçe ve Galatasaray’ın lige erken havlu atması, Sivasspor ve Trabzonspor’un aslında şampiyonluk mücadelesi yapacak kalibrede takımlar olmaması, geriden gelen Beşiktaş’ı şampiyon yaptı. Beşiktaş’ın oynadığı futbol da şampiyonluğa yakışan bir futbol değildi. Zaten Beşiktaş puanları ilk altı sıradaki takımlardan alamadı. Daha alt sıradaki takımlardan aldığı puanlarla şampiyonluğa ulaştı. O takımlara karşı orta sahayı iyi kurduğunuz zaman büyük takım forması maçları doğal olarak alıyor. Fakat iş daha kaliteli takımlara gelince orta sahada mücadele etmek yeterli olmuyor. Hücum oyuncularınız da üretken olmak zorunda. Böyle olmadığı zaman bu maçları kazanmanız çok zor. Nitekim Beşiktaş sadece Galatasaray’ı yenebildi ki nasıl yendiğini biliyoruz.



1984’ten beri şampiyon olamayan Trabzonspor ve kısıtlı imkanlarla kurulmuş Sivasspor ile şampiyonluk mücadelesine girip geçen sene aldığın puandan (2 puan da olsa) daha az alıp şampiyon oluyorsan, Lig tarihinde ender rastlanan hem Fenerbahçe’nin hem Galatasaray’ın şampiyonluk mücadelesi olmadığı bir sezonda şampiyon oluyorsan, ilk altı sıradaki takımları yenmeden lider oluyorsan, bu takımlar sana şampiyonluğu ikram etmiştir demektir. Beşiktaş hırsıyla ve azmiyle bu ikramı geri çevirmemiştir o ayrı. Hatta Beşiktaşlı taraftarlar o bizim problemimiz değil adam gibi oynasalardı diyebilirler. Fakat Beşiktaş’ın şampiyon olması bizim bu hakikati görmemize engel teşkil etmez.

Hiç yorum yok: