BİY

27 Mart 2009 Cuma

Bernabeu'dan Çıkabilir miyiz ?


Milli takımımız cumartesi akşamı TSİ(GMT:+2:00 Atina,Beyrut,İstanbul,Minsk)23:00'da 2010 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 5. Grup 5. maçında İspanya ile İspanya'nın Başkenti Madrid'in Santiago Bernabeu Stadı'nda karşı karşıya gelecek. Bu coğrafi bilgileri ihtiva eden cümleden sonra milli takımımızın içinde bulunduğu grubu analiz etmek istiyorum.

Gruba baktığımız zaman İspanya'nın Dünya Kupası'na katılmak için eleme oynamasının tek sebebinin Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmıyor olmasını söyleyebiliriz. Gerek puan durumu, gerek FIFA dünya sıralaması, gerek oynanan futbol, gerek Euro 2008 gösteriyor ki İspanya bu grupta kimsenin rakibi değil. Bu da demek oluyor ki Türkiye, Belçika ve Bosna-Hersek play-off mücadelesi yapacak.

Maça gelecek olursak, kaybedecek hiç bir şeyimizin olmadığı, fakat kazanacak çok şeyimizin olabileceği bir maça çıkacağız cumartesi akşamı. Fatih Terim de zaten sık sık bunu vurgulayan açıklamalar yapıyor son bir aydır. Bu yüzden futbolcuların futbolun pozitif yönünü oynamaya çalışacaklarını düşünüyorum.

Maçın kadrosuna gelecek olursak kalede Volkan, savunmada solda İbrahim Üzülmez stoperde Hakan Balta oynarsa Emre Aşık sağda Gökhan Gönül olur. Orta sahada Aurelio,Tuncay,Emre ve Arda'nın yerleri bana göre garanti. Bu dörtlüye Ayhan dahil olabilir, ya da ilerde Nihat, Semih ikilisi görev yapar. Eğer Ayhan oynarsa kuvvetle muhtemel Semih yedek oturur gibi geliyor bana.

İlk onbir tahminimden sonra geçelim maçta başarılı olmak için ne yapmak lazım ? Aslında bu yazacaklarım futbolun temel gereklilikleri ama yine de yazalım.
Bana göre bir futbol takımının yapması gereken en önemli şey yardımlaşmadır. Eğer saha içi organizasyonu iyi sağlayamazsanız istediğinizi yapmakta sıkıntı çekersiniz. Özellikle top bizdeyken futbolcularımızın yardımlaşmayı çok iyi yapmaları önem arz ediyor. Topu kullanan oyuncunun pas verecek arkadaşını aramaması ve ivedi bir şekilde bulması bana göre bu maçta ilk önceliğimiz olmalı. Aksi takdirde işimiz kolay değil.

Aslında yardımlaşmadan sonra rakipten daha fazla mücadele etmemiz gibi gereksiz bir ayrıntıdan bahsedecektim. Sonra aklıma İspanya orta sahası geldi ve bunun anlamsız olacağını düşündüm ve vazgeçtim. Tabi bunlar futbol içi faktörler. Bir de futbol dışı faktörler var ki bu da şansınızın yaver gitmesi. Son Avrupa Şampiyonu ile deplasmanda oynuyor ve başarılı olmaktan bahsediyorsanız şüphesiz şans faktörünün de sizinle birlikte olması gerekir. Şans nasıl bizim yanımızda olur peki? Öncelikle geriye düşersek bizim ordan puan ya da puanlarla dönmemiz mucize olur. O yüzden kesinlikle öne geçmemiz lazım maçta. Bana göre kaybedecek bir şeyi olmayan takım biz olduğumuz için maça daha rahat çıkmamızı bekliyorum. Bu rahatlık bizim oyunumuza yansırsa ve İspanya yenilmezlik serisinin bozulması durumuyla karşı karşıya kalıp panik yapmaya başlarsa işlerin bizim lehimize değişme ihtimali belirebilir. Tabi bir de Casillas'ı geçmek de bazen çok zor olabiliyor o konuda da şansın bizimle birlikte olması gerekiyor elbette.

Bu yazıda Bernabeu'dan nasıl çıkarız biraz değinmeye çalıştık. Ama gerçekçi olmak gerekirse bizim ordan çıkmamız çok kolay değil. Özellikle savunmadaki eksikler düşünülürse daha da karamsar bir tablo ile karşılaşıyoruz. Ayrıca İddaa oranlarına baktığınız zaman 1.25'lik bir İspanya oranı ile karşılaşıyorsunuz ki Türk takımlarının Avrupa Kupası maçlarında duygusal davranıp avrupalı bahis şirketlerinden daha yüksek oranlar veren İddaa bile İspanya'yı açık ara favori göstermiş.

İspanya maçlarından puan alamazsak hiç bir şey kaybetmeyiz. Ama alacağımız en az bir puan Belçika'yı çok zor duruma düşürür çünkü Haziran'da İspanya ile deplasmanda oynayacaklar ve biz İspanya'dan puan ya da puanlar alırsak, İspanya deplasmanda yendiği Belçika'yı içerde de yenmek için uğraşacak ve en azından play-off yolumuzu açacak.

Cumartesi akşamı kaybedecek bir şeyimizin olmadığı maça kazanmak için çıkalım. İstediğimiz sonucu alamasak bile en azından futbol adına ortaya bir şeyler koyalım. Avrupa Şampiyonu'na karşı karakterli bir futbol oynayalım. Ne dersiniz hoş olmaz mı ?

Hiç yorum yok: