BİY

17 Mart 2009 Salı

Braveheart Tuncay


Geçtiğimiz hafta oynanan Middlesbrough-Portsmouth maçında Portsmouth öne geçince ev sahibi takımın taraftarları oyuncularını "We've only one player" tezahüratıyla protesto etmişler. Taraftarların "We've only one player." derken kastettikleri futbolcu ise Tuncay Şanlı.

Tuncay Fenerbahçe'den ayrılıp Middlesbrough'ya transfer olduğunda bir çok insan gibi ben de bu transferi içime sindiremiştim. Tuncay'ın gittiği takım 2005'te UEFA finali oynamış olmasına rağmen vasat ve kalitesiz bir takımdı. Bana göre Tuncay daha iyi takımlara layık bir futbolcuydu ve hala da öyle.

Tuncay ilk sezonunda iyi olarak nitelendirelebilcek bir performans gösterdi. Kritik maçlarda kritik goller attı ve takımına önemli puanlar kazandırdı. Tuncay'ın attığı goller Middlesbrough'nun kümede kalmasında önemli rol oynadı.Bu sezon ise Middlesbrough'nun durumu oldukça vahim ve Premier League'de kalmaları zor gözüküyor ama Middlesbrough o kadar dengesiz bir takım ki olmayacak işler başarıp ligde kalabilirler.

Gelelim Tuncay'ın kariyerine. Türkiye'de yetişmiş ve yurtdışında bir dönem futbol oynamış ya da hala yurtdışında futbol oynayan futbolcularımıza baktığımızda Avrupa'da tutunabilmiş milli takım düzeyinde 3 futbolcumuz olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar Tugay Kerimoğlu, Nihat Kahveci ve Tuncay Şanlı.

Tuncay ile Nihat'ın kariyerine baktığımız zaman Tuncay sanki Nihat'ı takip ediyormuş gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Nihat da İspanya'nın Middlesbrough'su olarak değerlendirilebilecek bir takım olan Real Socidad'a gitmiş, Kovacevicle beraber ön plana çıkmışlardı. 2003 yılında ligi 2. sırada tamamlayıp Şampiyonlar Ligi'ne katılmışlar, gruptan çıkma başarısı göstermişlerdi. Bunun sonucunda Nihat 2 yıl sonra Villareal gibi kaliteli bir takıma transfer oldu ve Villareal'in de önemli bir oyuncusu oldu. Geçen yıl takımının en golcü futbolcusu olma başarısı gösterdi ve takımı ligi 2. bitirip Şampiyomlar Ligi'ne kaldı. Tuncay'ın Middlesbrough performansına baktığımız zaman Nihat'ın Real Sociedad performansını anımsatan bir durum var. Bu da gösteriyor ki Tuncay doğru yolda ilerliyor. Öyle gözüküyor ki Middlesbrough küme düşerse Tuncay başka bir takıma transfer olacak. Tabi gelecekle alakalı olarak bu kadar kesin bir ifade kullanmak çok doğru değil üstelik Tuncay'ın sözleşmesinin 4 yıl olduğu düşünüldüğünde.

Sonuç olarak halen milli takımda oynayan yurtdışında tutunabilmiş Türkiye'den Avrupa'ya ihraç ettiğimiz sadece bu 2 futbolcu var. Bunun sebebi ise bizim futbolcularımızın Avrupa'dan gelen tekliflere burun kıvırmaları. Daha doğrusu kendilerini dev aynasında görmeleri ve Middlesbrough, Real Sociedad ayarındaki takımları beğenmemeleri. Fakat unutmamalı ki kariyer basamaklarını ne kadar hızlı çıkarsanız inişiz o kadar hızlı olur. O yüzden birer birer çıkmak daha makul bir yöntem. Tıpkı Tuncay ve Nihat'ın yaptığı gibi.

Hiç yorum yok: