BİY

14 Nisan 2009 Salı

Bilanço FB-GS (2006-2009)

Dün akşamki rezaletten sonra bazı oyuncular çıkıp açıklama yaptılar. Fenerbahçeli futbolcuların söyledikleri hemen hemen aynı şeylerdi. Belli ki soyunma odasında bunları konuşmuşlardı. Hepsi Ali Sami Yen Stadı'nda bu tip olayların yaşandığını Şükrü Saraçoğlu'nda bu kadar olay olmadığını söylediler. Ben de bunun üzerine son 4 sezondaki Fenerbahçe-Galatasaray derbilerini şöyle bir aklımdan geçirdim. Bakalım bu maçlarda neler yaşanmış.

2005-2006 Sezonu:
27 Kasım 2005 Galatasaray Fenerbahçe Maçı: Açıkçası bu maçta pek kayda değer bir vaka yaşanmamıştı. Hatırladığım tek şey Semih'in taraftarlarla girdiği diyalogdan ötürü 3 maç ceza alıp cezasının kaldırılmasıydı.

8 Mart 2006 Fenerbahçe-Galatasaray Maçı: Fortis Türkiye Kupası Çeyrek Final ilk maçıydı. Fenerbahçe'nin taraftarının yaptığı kötü tezahürat ve yaşanan saha olaylarından ötürü 25.000 TL para cezası aldığı bir maç oldu. Bu maçta yaşananlar rövanşta yaşanacakların fitilini ateşledi.

22 Mart 2006 Galatasaray-Fenerbahçe Maçı: Fortis Türkiye Kupası Çeyrek Final rövanş maçıydı. Açıkçası bu maçta ortam çok gergindi. İlk maçta yaşananların da etkisi ile Galatasaray taraftarı çıldırmış gibiydi. Adeta yabancı madde yağmuru vardı. Sonucunda Galatasaray 1 maç seyircisiz oynama cezası aldı. Bir de maçtan sonra Tuncay'ın taraftara gidip "Bir Baba Hindi" çektirmesi var ki o da ilerleyen haftaları daha da geren bir hareket olmuştu.


22 Nisan 2006 Fenerbahçe Galatasaray Maçı: Ligin bitimine 4 hafta kala oynanan maçta özellikle maç sonrasında yaşananlar utanç vericiydi. Küfürlü pankartlar mı istersiniz, Galatasaray taraftarı stadda iken üzerlerine yapılan ışık gösterileri mi istersiniz, hatta sahaya hindi getirilmesi mi istersiniz her şey vardı. Sonucunda Fenerbahçe 1 maç seyircisiz oynama cezası aldı.


2006-2007 Sezonu:

3 Aralık 2006 Fenerbahçe Galatasaray Maçı: Geçen sene son haftada şampiyonluğu Galatasaray'a bırakmış olmanın verdiği sinir ile Fenerbahçe taraftarı bu maçta oldukça gergindi. Gerets'in başının yarıldığını ses bombalarının patladığını hatırlıyorum. PFDK Fenerbahçe'ye 3 maç seyircisiz oynama cezası vermiş bu ceza 2 maç seyircisiz 1 maç tarafsız saha şeklinde değiştirilmişti.

19 Mayıs 2007 Galatasaray Fenerbahçe Maçı: Fenerbahçe'nin şampiyonluğunu garantileyerek geldiği Galatasaray taraftarı alkışlar mı alkışlamaz mı muhabbetlerinin döndüğü bir maçtı. Açıkçası taraftarın siniri o kadar bozulmuştu ki hem ilk maçta yaşananlar hem alkışlama mevzusu ortamı gerdi. Maçı zaten herkes hatırlıyordur. Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda Türk Sporu'nun kara günlerinden biri yaşandı. Fenerbahçe'nin taç ve korner kullanmasının çok zor olduğu maç sahaya atılan meşaleler yüzünden uzunca bir süre durdu. Federasyon Galatasaray'a 5 maç seyircisiz oynama gibi rekor bir ceza verdi.


2007-2008 Sezonu:

8 Aralık 2007 Fenerbahçe-Galatasaray Maçı: Bu maçta Deivid'in kırmızı kartından başka cezayı gerektirecek fazla bir şey olmadı.

3 Şubat 2008 Fenerbahçe-Galatasaray Maçı: Fortis Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçıydı. Bu maçta da pek bir olay yaşanmadı.

27 Şubat 2008 Galatasaray-Fenerbahçe Maçı: Olayların tribünlerden sahaya sıçradığı ilk maç olmuştur bu maç. Futbolcuların oyun içerisinde sürekli didişmeleri ve Cüneyt Çakır'ın da elinde kartlarla dolaşması sonucu ortamın iyice gerildiği Fenerbahçe'den Volkan, Gökhan Gönül ve Lugano'nun Galatasaray'dan da Lincoln'ün kırmızı kart gördüğü bir maç oldu. Galatasaray'ın ikinci golünün ardından Lincoln'ün Volkan'la top kavgası yapması sonucu Volkan Lincoln'e insanlık dışı bir hareket yapmış sonucunda da iki futbolcu kırmızı kart gömüştü. Maçtan çok bu olay konuşulmuş Volkan, 4 maç ceza almıştı.


27 Nisan 2008 Galatasaray Fenerbahçe Maçı: Hakan Şükür'ün de dediği gibi Kutlu Doğum Haftası'na yakışan bir derbi oldu. Bir sene önce 19 Mayıs'a yakışmayanlar gibi olmadı.

2008-2009 Sezonu:

9 Kasım 2008 Fenerbahçe-Galatasaray Maçı: Bu maçta cezayı gerektirecek pek bir olay yaşanmadı.

12 Nisan 2009 Galatasaray-Fenerbahçe Maçı: Zaten hepiniz biliyorsunuz...

Sonuç olarak hep Ali Sami Yen'de bu tür olaylar yaşanıyor bizim stadımızda olmuyor demenin fazla bir manası yok. Son 2 sezonu baz alacak olursa Fener Stadı'nda fazla bir olay olmamıştır denebilir. Fakat 2006'daki 4-0'lık ve 2007'deki 2-1'lik maçlarda cereyan eden olaylar da az buz değil. Ama asıl garibime giden bu değil. Fenerbahçe taraftarı ile Galatasaray taraftarının aslında fazla bir farkı yok. Dünya'daki diğer derbiler mehzep, siyasi düşünce, etnik köken, sosyal sınıf farklılıkları ihtiva ederken Fenerbahçe-Galatasaray rekabetinde bunlardan söz etmek pek mümkün değil. Peki o zaman bu neyin kavgası?

4 yorum:

demiycem dedi ki...

güzel bir inceleme olmuş.. belkide bazı şeylerin başlaması için dibe vurmak gerekirdi..

gökhan dedi ki...

Bir Galatasaraylı olarak tebrik erim. Çok objektif ve başaılı bir yazı olmuş, bundan sonra sürekli takip edeceğim blog'unuzu.

ilquer dedi ki...

@ gökhan

açıkçası ne yaşanmışsa onu yazdım. eğer ortada karşılıklı bir rekabet varsa doğrular da karşılıklıdır yanlışlar da.

Haketo Zaman dedi ki...

İşte bu abi yahu.
Ne fenerliler var, "çıldırın" diyor adam. Ulan gelip adamın kafa atsın, kalecin taşaklarını göstersin, sonra çıldıralım.
Helal olsun abi, sağlam inceleme.