BİY

28 Ağustos 2009 Cuma

Şampiyonlar Ligi Grup Kuraları


2009-2010 sezonu Şampiyonlar Ligi'nin 2009 ayağını oluşturan grup kuraları çekildi ve Beşiktaş'ın rakipleri de belli oldu. Ben de sanki üstüme vazifeymiş gibi grupları değerlendireyim dedim. Alfabetik sırayla gidecek olursak;

A Grubu
Bayern Münih
Juventus
Bordeuax
Maccabi Haifa

Bu grupta ilk bakışta Bayern ve Juve ön plana çıkıyor ve onları Bordeaux ciddi manada zorlayacak gibi duruyor. Bordeaux geçen sene şampiyon olarak Lyon'un hegemonyasına son verdi ve bu sezona da iyi başladı. Bayern veya Juventus yapacakları en ufak hatada Bordeaux'ya geçilebilirler bu yüzden dikkatli olmalılar. Maccabi Haifa'nın ise 6 maçını oynamaktan başka bir fonksiyonu olacağını zannetmiyorum.

B Grubu
Manchester Utd.
CSKA Moskova
Beşiktaş
Wolfsburg

Manchester C.Ronaldo ve Tevez gibi iki önemli oyuncusunu kaybetmiş olsa da Manchesterlığından bir şey kaybetmedi. Hala çok güçlüler. Bu grubun da açık ara favorisiler. CSKA ise Rnagers ile birlikte 2. torbadan çekilebilecek en ideal takımdı. CSKA takımının 2005'te UEFA Kupası'nı kazandıktan sonra düşüşe geçtiği bir gerçek. 2007-2008'de Fenerbahçe ile aynı gruptaydılar ve sadece 1 puan alabilmişlerdi. Bu açıdan bakıldığında Beşiktaş 2.torbadan çok iyi bir kura çekti demek yanlış olmaz. Fakat 4. torbadan gelen Wolfsburg işi bozdu. Wolfsburg takımı geçen sene ofansif bakımdan belki de Barcelona'dan sonra Avrupa'da en güçlü takımdı. Deplasmanlarda sıkıntı yaşasalar da kendi evlerinde aldıkları farklı galibiyetlerle şampiyonluğa ulaşmayı başardılar. Deplasmandaki maçta Beşiktaşlı savunmacıların çok dikkatli olması gerektiğini şimdiden söyleyebiliriz.

2.lik koltuğu için bugün rüzgar Wolfsburg tarafından esiyor. Ama Beşiktaş ilk maçta İnönü'de Manchester'dan puan ya da puanlar alabilirse rüzgarı kendi tarafına çeker. En kötü ihtimalle Avrupa Ligi'ne kalır.

C Grubu
AC Milan
Real Madrid
Marsilya
Zürih

Bu grup da A Grubuna benziyor. Fakat ordan tek farkı Bordeaux'nun hangi takımı geçebileceğini tam olarak kestiremezken burada bir sürpriz olursa buna Milan kurban gider duruyor. Ama şunu da unutmamak gerekir ki Milan Şampiyonlar Ligi'nde her zaman çok farklı oynamıştır. Ligde hiç bir şey yapmazlarken Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmuşlukları vardır. Gerçi o takımın başındaki adam Ancelotti Chelsea'ye en değerli oyuncusu Kaka da Real Madrid'e gitti. Fakat yine de Milan Milan'dır. O yüzden bu grubu lider bitirirlerse kimse şaşırmasın.

Real Madrid Dünya'da transferin şampiyonu oldu ve bu transfer şampiyonluğunu sportif şampiyonluklara dönüştürmek istiyorlar. Bu sene final Bernabeu'da ve bu da Real için bir motivasyon kaynağı. Geçen sene Barcelona'nın 3'te 3 yaptığı da düşünüldüğünde Real Madrid'in Şampiyonlar Ligi'ne oldukça fazla önem vermesini bekliyorum. Bana göre grubu lider bitirme konusunda 1. torbadan gelen Milan'dan daha avantajlılar ama unutmamalı ki Milan Milan'dır. Ama Marsilya'dan gelecek bir sürprize mahal vereceklerini sanmıyorum. En kötü 2. olur gruptan çıkarlar.

Marsilya'nın UEFA'sı cepte. Zürih'in herhangi bir tehdit oluşturacağını sanmıyorum. Bu grupta enteresan olan bir şey de Kaka eski takımı Milan'a karşı oynayacak. Devleri sallayıp bir tanesini düşürmeye çalışacak Marsilya. Bakalım başarılı olabilek mi?

D Grubu
Chelsea
Porto
Atletico Madrid
APOEL

Bu grubun favorisi net bir biçimde Chelsea. Bu grubu lider olarak bitireceklerdir. 2. lik Porto ve Atletico arasında. Ama Porto tecrübesiyle bir adım önde. Geçen sene bu iki takım 2. turda eşleşmişti 2-2 ve 0-0'lık skorlarla çeyrek finale çıkan Porto olmuştu. Yani iki takım arasında denge var demek yanlış olmaz. Burda 2. takımı Porto ve Atletico'nun APOEL ile oynayacağı maçlar belirler gibi duruyor. APOEL bu noktada kilit takım. Geçen sene Anorthosis'in yaptığına benzer bir iş yaparlarsa işleri baya karıştırırlar. Belki yine 4. olurlar ama gruba heyecan gelir.

E Grubu
Liverpool
Lyon
Fiorentina
Debreceni

Bu grup da D grubuna benzerlik gösteriyor. Liverpool açık ara favori. Lyon ve Fiorentina ise 2.lik koltuğu için mücadele edecekler. Debreceni ise turnuvanın en tecrübesiz ve puan olarak da en kötü takımı. Fakat Doğu Avrupa takımı olmalarından dolayı özellikle Macaristan'daki maçlarında oldukça fazla direnç göstermelerini bekliyorum. Bu senenin BATE Borisov'u Debreceni olabilir bakarsınız.

Tekrar Lyon ve Fiorentina'ya dönersek bu iki takım geçen sezon da aynı gruptaydılar ve Lyon Fiorentina'yı geride bırakıp gruptan çıkmıştı. Lyon'un daha tecrübeli bir takım olduğunu varsayarak bu sene de Fiorentina'ya göre daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün.


F Grubu
FC Barcelona
Inter
Dinamo Kiev
Rubin Kazan

Bu grupta 1-2 belli arkadaş. Ama kim 1 kim 2 onu bilemem. Dinamo Kiev ve Rubin Kazan 3.lük mücadelesine girecektir. O konuda da iki takımın şanslarını eşit görüyorum.

Barcelona ve Inter'in aynı gruba düşmeleri gerçekten çok ilginç oldu. Eto'o 5 sene formasını giydiği Barcelona'ya karşı Ibrahimovic de 3 sene formasını giydiği Inter'e karşı oynayacak. Ayrıca Jose Mourinho yine Barcelona'nın karşısına çıktı ki bu da işin farklı bir boyutu. Muhtemelen maçlardan önce Barcelona'ya laf atacaktır ve tansiyonu yükseltecektir. Barcelona ve Inter arasında hem duygusal, hem heyecanlı, hem gergin, hem kora kor, hem de güzel futbolun olduğu maçlar izleyeceğimizi tahmin ediyorum. Beşiktaş'ın E,F,G,H gruplarından birinde olmaması da maçları rahat rahat televizyondan izlememizi sağlayacaktır. İlk maç 15 Eylül'de Milano'da 2. maç 24 Kasım'da Barcelona'da.

G Grubu
Sevilla
Rangers
Stuttgart
Uniera Urziceni

Ben bu grubu kendi çapımda Şampiyonlar Ligi'nin en kıytırık grubu ilan etmeyi uygun gördüm. Hiç bir şekilde ilgi çeken bir grup değil. Ama yine de yorum yapacak olursak Sevilla bu gruptan lider çıkar. Stuttgart ile Rangers 2.lik için kapışırlar. 2.lik için Stuttgart'ı daha avantjlı görüyorum. Fakat aynı zamandan hem Stuttgart hem Rangers canları yakılmaya müsait takımlar. Bu bağlamda Geçen sene Cluj'un yapamadığını bu sene Urziceni yapabilir belki.

H Grubu
Arsenal
AZ Alkmaar
Olimpiakos
Standart Liege

Bu grupta Arsenal'in yanına yaklaşabilen bir takım görmüyorum. O yüzden Arsenal'in grubu lider bitirmesi muhtemel. Diğer 3 takımın da 2.lik için şansı var. Diğer takımların 2.lik şanslarını yüzdeye vuracak olursa Alkmaar'a %45, Olimpiakos'a %35, Standart Liege'e %20 veririm.

2.torbadaki Juventus, Real Madrid ve Inter'in olduğu gruplar güçlü gruplar olacaktı ki öyle oldu. Öte yandan G Grubu gibi bir grup oluştu ki bana göre Şampiyonlar Ligi düzeyinde değil. Ama yine de Şampiyonlar Ligi bambaşka. Müziği yeter be!

Hiç yorum yok: