BİY

7 Ağustos 2009 Cuma

Turkcell Süper Lig 2009-2010 Sezonu


Turkcell Süper Lig 2009-2010 Sezonu bugün oynanacak İ.B.B - Beşiktaş naçıyla başlayacak. Biz de sezonun başında belli başlı takımları özellikle şampiyonluk hedefi ile yola çıkanları değerlendirelim dedik.

İlk olarak son şampiyon Beşiktaş ile başlayalım. Beşiktaş transfer dönemini son yılların aksine verimli geçirdi. Zaten geçen seneden dengeli bir kadrosu vardı. Giden Cisse'nin yerine Fink'i Zapo'nun yerine Ferrari'yi aldılar. Bunun dışında Gökhan Zan'ı kaybettiler ama taraftar genelinde bakarsak gidişine kına yakanlar oldu. İsmail Köybaşı, Erhan Güven ve Nihat Kahveci transferleriyle de kadroyu güçlendirdiler. Özellikle İsmail Köybaşı ve eski formunu yakalarsa Nihat Kahveci bu sene Beşiktaş'a önemli katkı sağlayacaklardır. Beşiktaş geçen sene şampiyonluğu haketti ancak geçen sene oynadığı futbolla bu sene aynı başarıyı elde etmesi kolay değil. Beşiktaş'ın ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde oynayacağı da düşünüldüğünde bu kadro kesinlikle o kulvar için yeterli değil. Bir 10 numara transferi yapılacak olsa bile.

Sivasspor son iki yıldır herkesi şaşırtıyordu. Geçen seneyi 2. tamamlayarak Şampiyonlar Ligi'ne gitme şansı yakaladılar. Tabi bu şansı değerlendirmeleri pek mümkün değildi. Hazırlık döneminde ön elemeyi düşünerek güçlü rakiplerle oynadılar ve o maçlarda ortaya çıkan görüntü Sivas'ın bu sene aynı başarıya ulaşmasının kolay olmadığını gösterir nitelikteydi. Geçen seneki başarıda önemli rol oynayan 6 futbolcu takımdan ayrılırken toplamda 15 futbolcu gitti, 10 futbolcu geldi. Yeniden yapılanma sürecine giren Sivasspor'un işi bu sene son iki sezona göre daha zor. Hele bir de geçen sene Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ne kadar kötü bir sezon geçirdiğini düşünürsek benzer bir başarı bugün için çok kolay görünmüyor.

Trabzonspor geçen senenin aksine bu sene transfer döneminde fazla bir şey yapmadı. Engin Baytar, Zafer Yelen, Ferhat Öztürun ve Razundara Tjizkuzu'yu aldılar. Kaptan Hüseyin Çimşir, Ferhat Çökmüş ve Isaac Promise takımdan ayrıldılar. Yaptıkları transferlere bakacak olursak kalite olarak geçen seneye göre fazla bir artısı yok Trabzon'un. Eğer Trabzonspor fazla sakatlık problemi yaşamazsa geçen sene topladığı puana ulaşabilir yine. Bir de Gökhan Ünal ve Umut Bulut biraz daha becerikli olabilirlerse 70 barajını aşabilirler.

Fenerbahçe geçen sene transfer döneminde fikri ile zikri birbirine zıt işler yaptı ve beklentileri olan Fenerbahçe taraftarını hayalkırıklığına uğrattı. Bu seneye baktığımız zaman ise Aziz Yıldırım üç sene üst üste şampiyonluk sözü verdi ve bu iş için en uygun adamlardan birini Cristoph Daum'u getirdi. Daum'un gelişi ile birlikte takımdaki belli başlı problemler yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Özellikle fizik açıdan son 3 sene çok yetersiz olan Fenerbahçe ligin en diri takımı olacaktır. Ayrıca duran toplarda da yine etkili olmaya başlayacaktır Fenerbahçe. Bunun dışında yapılan transferlere baktığımız zaman Fenerbahçe'nin geçen sene yedek kulübesi oldukça fakirken bu sene zenginleşti. Bu da önemli bir artı. Yerlilerden Mehmet Topuz, Özer Hurmacı ve Bekir İrtegün gibi önemli oyuncular kadroya dahil edilirken. Yabancı olarak da Bilica, Cristian Oliviera, Andre Santos alındı. Ayrıca sezon başı itibariyle Güiza da bu sene daha faydalı olacak gibi. Fakat geçen seneki kötü sezon belki de en iyi futbolcusu Lugano takımdan ayrıldı ve onun partneri Edu'nun da durumu belirsiz. Eğer transfer döneminin sonuna kadar Fenerbahçe bir stoper almazsa bu sene Fenerbahçe en çok o mevkide sıkıntı yaşayacak görünüyor. Yabancı bir stoper alındığında da 6+2 denilen saçmalık yüzünden hangi iki futbolcuyu oynatmayacaksın o da ayrı bir konu.

Galatasaray geçen sene açık ara en kaliteli kadroya sahip olan takım olmasına rağmen sezonu 5. bitirebildi. Bunda yönetimin yaptığı yanlış hoca seçimleri direkt etkiliydi. Bu seneye baktığımız zaman ise ilk önce Rijkaard gibi bir ismi takımın başına getirdi Galatasaray. Skibbe ve Bülent Korkmaz düşünüldüğünde ne kadar doğru bir seçim olduğunu daha iyi anlıyoruz Rijkaard'ın. Rijkaard gelmeden önce yapılan Mustafa Sarp transferi ve geldikten sonra yapılan Gökhan Zan tranferleri de bedava yapıldı. Bu da önemli bir yönetim başarısı. Daha sonra sessiz sedasız yapılan Keita transferi ve yine kimseye çaktırmadan yapılan (bana göre yılın transferi) Elano transferi ile kadro geçen senekinden daha güçlü hale geldi. Her şeye rağmen Galatasaray'da çeşitli soru işaretleri var.
1- Rijkaard 4-3-3 oynayacak mı oynamaya kalkarsa sistemi ne zaman tam oturtacak?
2- Gökhan Zan - Servet Çetin havadan iyi ama yerden sıkıntılı iki adam. Bunların performansı ne olacak?
3- Leo Franco ne kadar başarılı bir sezon geçirecek?
4- Keita disiplinsiz davranışlarından sıyrılabilecek mi?

Bu 4 problemi düşündüğümüzde Rijkaard'ın Keita'dan en iyi şekilde istifade edeceğini düşünüyorum. Bu yüzden son madde rahat bir şekilde çözülebilir. Burda bana göre en önemli sorun Gökhan Zan-Servet Çetin ikilisi. Tıpkı Fenerbahçe'de olduğu gibi Galatasaray'da da stoper mevkisi sıkıntılı gözüküyor.

Bu takımların dışındaki takımlara baktığımız zaman bu sene özellikle Bursaspor'un ligi iyi bir yerde bitireceğini düşünüyorum. Kayseri ve Antep'in de geçen senekine benzer bir performans göstermesi muhtemel. Ankaragücü Vassel'i iyi kullanabilirse bu sene rahat bir sezon geçirecektir. Diyarbakırspor ise şu anda en büyük küme düşme adayı.

Turkcell Süper Lig 2009-2010 sezonu bugün itibariyle başlıyor. Kavgasız gürültüsüz bir sezon olsun gibi bir laf etmeyeceğim zira mümkün olmayan şeylerden bahsetmek abesle iştigal etmekten başka bir şey değildir. Zaten Süper Kupa maçından sonra yaşananlar böyle bir sezon geçirmeyeceğimizin emareleriydi.

Hiç yorum yok: