BİY

27 Mayıs 2010 Perşembe

2016 İçin Karar Günü


UEFA İcra Komitesi bugün yapacağı son toplantının ardından Euro 2016'ya ev sahipliği yapacak ülkeyi açıklayacak ve turnuva Türkiye, Fransa ya da İtalya'dan birinde düzenlenecek.

Euro 2008'e Yunanistan'la ortaklaşa aday olmuş ancak yanlış hatırlamıyorsam finalde kaybetmiştik. 2012 için ise tek başımıza aday olmuştuk. O zaman da değerlendirme raporları konusunda rakiplerimizden önde olmamıza rağmen İtalya'nın önü açılsın diye ayağımız kaydırılmış ancak Catania-Palermo maçında yaşananların da etkisi ile 2012 Polonya-Ukrayna ortaklığına gitmişti. Bugün UEFA'nın Ukrayna ile ilgili yaşadığı sıkıntılar ortada.

Bu seferki adaylığımızda federasyon öncekilere oranla çok daha iyi çalıştı. Adaylığımızı gayet güzel anlattılar ve sistemli bir çalışma yürüttüler. Bu yüzden şansımızı 2008 ve 2012'ye oranla daha yüksek görüyorum. Ancak rakiplerimiz de Avrupa'nın güçlü ülkeleri Fransa ve İtalya.

Fransa 2012 olimpiyat oyunlarına Paris ile aday olmuş ancak olimpiyatları düzenleme hakkını Londra elde etmişti. Bu sefer şanslarını Euro 2016 için deniyorlar. Şu andaki görüntü en ciddi rakibimizin Fransa olduğu yönünde. Onların bize göre avantajları şehirlerinin altyapısı ve ulaşım imkanları. Bizimki ise projelerimizin hükümet desteğine sahip olması.

İtalya futbolu ise Calciopoli skandalından beri ciddi bir şekilde kan kaybediyor ve çareyi böyle bir turnuva düzenleyerek yeniden ayağa kalkmakta arıyorlar. Böylece eskimeye yüz tutmuş statlarını da yenilemek istiyorlar ama değerlendirme rapoları konusunda UEFA'nın gözüne girememişler gibi gözüküyor. Yine de bu işler belli olmaz. Sonuçta 2012 oylamasının nasıl olduğu malum.

Abdullah Gül'ün de Cenevre'ye gidecek olması önemli ama Nicolas Sarkozy de Fransa'ya destek vermek için orada olacak. İtalya ise bu düzeyde bir katılımla orada olmayacak. Bu noktada Fransa ve Türkiye avantjlı.

Bana göre turnuvayı alma ihtimalimiz ile alamama ihtimalimiz eşit. Sonuçta 13 tane adamın ağzından çıkacak lafa bakıyoruz ve 2008 ile 2012 oylamalarında hep sürpriz yaşadık. Ayrıca İtalya ve Fransa'yı geçmek her ne olursa olsun kolay bir iş değil.

Hiç yorum yok: