BİY

7 Mayıs 2010 Cuma

Normal Değil


Fenerbahçe bir kez daha finalde Türkiye Kupası'nı kaybetti. Son 6 yıldaki dördüncü son 27 yılda ise yedinci kez final kaybediyor Fenerbahçe. Son 6 yıldaki dört finalin ikisini Beşiktaş'a birini Galatasaray'a birini de dün Trabzonspor'a kaybetti Fenerbahçe. Özellikle son yıllarda "derbilerin kralı" olarak lanse edilen bir takımın bu sürede dört kez aynı takımları finalde yenememesi normal bir şey değil.

Son 6 sezonda Fenerbahçe bu 3 takımla ligde 35 maç yaptı. Bu 35 maçta 23 galibiyet, 6 beraberlik, 6 mağlubiyet aldı. Fenerbahçe'nin bu 6 yılda ligde bu takımlara karşı bariz bir üstünlüğü varken aynı 6 yılda dört kupa finalini bu takımlara kaybediyorsa burada başka bir iş var demektir.

Şüphesiz bu durumun en önemli sebebi 27 yıldan beri alınamayan kupa. Futbolcular ister istemez böyle bir psikoloji içerisine giriyorlar ve bu çok büyük bir baskı oluşturuyor. Haftalardır gol yemeyen bir takımın basit defans hataları ve top kayıpları yapması, çok kötü oynaması sadece rakibin maçı daha çok istemesiyle açıklanabilecek bir şey değil.

Aslında dün Fenerbahçe'nin ilk kez bir finalde öne geçtiğine şahit oldum. Ne yalan söyleyeyim şaşırdım. Ama Fenerbahçe golü atmasına rağmen oyununu düzeltemedi. Trabzonspor da beraberliği sağlamakta fazla gecikmeyince Fenerbahçe'nin kupaya uzanma ihtimali ancak maçın penaltılara kalması durumunda gerçekleşebilirdi. O ihtimalin gerçekleşmesini de maçın adamı Engin Baytar engelledi. Trabzonspor da haklı bir galibiyetle kupaya uzandı.

Bir maçı kafada kazanamadıysanız sahada kazanmanız mümkün olamaz. İstikbaldeki muhtemel finallerde sarı lacivertli formayı giyecek sahadaki 11 ve kulübedeki 7 toplamda ise 18 kişi bu psikolojiden kurtulamadığı müddetçe Fenerbahçe'nin Türkiye Kupası alması ancak doğaüstü hadiseler cereyan ettiği zaman mümkün olabilir.

Son olarak şunu söyleyeyim. NTV Spor'daki Spor Servisi programında maçla ilgili bir çok yorumu dinleme şansı buldum. Herkes bu maça normal bir maç gibi yaklaşmış. Teknik direktörlerin doğrularının, yanlışlarının üzerinde durulmuş. Bana göre bunların hepsi boş. Fenerbahçeli futbolcuların bu psikolojiyle bu maçı kazanmaları mümkün değildi. İlginçtir Kadıköy'deki Fenerbahçe-Galatasaray maçlarında Galatasaraylı oyuncuların psikolojik durumundan her zaman bahsedilirken Fenerbahçeli oyuncuların kupa finallerindeki psikolojik durumundan bahseden yok. Ondan sonra Fenerli medyaymış. Hadi canım sen de...

Hiç yorum yok: