BİY

5 Mayıs 2010 Çarşamba

Trabzonspor Fenerbahçe Maçı Öncesi


Trabzonspor ile Fenerbahçe bugün finalde karşılaşıyorlar. Trabzonspor kötü giden sezonu kupayla tamamlamak Fenerbahçe ise 27 yıl aradan sonra kupya uzanmak amacında.

Fenerbahçe ligde inanılmaz performanslar gösteriyor. Ligde 8 maçtır gol yemeyen bir Fenerbahçe var. İki ay kadar önce Fenerbahçe'nin şampiyon olamayacağını hesap ederken şimdi şampiyonluk için ipler Fenerbahçe'nin elinde. Bu normal bir performans olamaz.

Trabzonspor'da ise devre arasından beri tüm hesaplar kupayı kazanmak üzerine kurulu. Bu bana biraz geçen seneki Fenerbahçe'yi hatırlatıyor. Geçen sene de Fenerbahçeli futbolcular devre arasından beri olmasa da ikinci yarının ortasından itibaren kupa finalini ağızlarından düşürmüyorlardı. Ancak kupayı kazanan taraf Beşiktaş olmuştu. Bu sene bundan dolayı kupayı Fener alır demiyorum ama bu maç Trabzonspor için sezonun en kritik maçı. Bu maçta Trabzonsporlu oyuncuların performansları şimdilik soru işareti. Ancak Fenerbahçe ligdeki performansını sahaya yansıtabilirse Trabzonspor'un mevcut performansının çok üstüne çıkması lazım.

Fenerbahçe Trabzonspor'a göre daha formda. Ama Bursaspor'la girilen şampiyonluk mücadelesi bu maça olumsuz etki yapabilir. Onun dışında Fenerbahçe için bir diğer dezavantaj da finallerde yaşadığı cenabetlikler.

2001 yılında Fenerbahçe ile Gençlerbirliği finalde karşılaşmıştı. Gençlerbirliği kalecisi o maçta çok iyi oynamış ve bu performasını penaltılara da taşıyınca kupayı Geneçlerbirlği kazanmıştı. 2005'te Galatasaray Fenerbahçe'yi 5-1 yenmişti ama maçın adamı Mondragon desek hata yapmış olmayız. 2006'da Beşiktaş ile karşılaşıldığında maçın ilk yarısında biraz hakem biraz da Tuncay Şanlı'nın gereksiz hareketleri Beşiktaş'ı 2-0 öne geçirmiş, Fenerbahçe ikinci yarıda beraberliği sağlasa da uzatmalarda Aurelio kırmızı kartla atılmış ve Beşiktaş skoru 3-2 yaparak kupayı kazanmıştı. Geçen sene ise daha maçın başında Yusuf'un Volkan Babacan'ın hatasını değerlendirip attığı saçmasapan golle Beşiktaş öne geçmiş, Fenerbahçe yine beraberliği sağlasa da ikinci yarıda Beşiktaş'a boyun eğmek zorunda kalmıştı. Görüldüğü gibi finallerde şans Fenerbahçe'nin yanında olmuyor bir türlü. Bu maçların hiçbirinde Fenerbahçe öne geçemedi. Bu maçta kritik olan şey Fenerbahçe için öne geçmek. Eğer Fenerbahçe bunu başarırsa kupayı kazanma ihtimali bir hayli yüksek olacak. Ama ben bugün yine bir cenabetlik olursa şaşırmayacağım.

Maçın oynanacağı şehir ve başlama saati ile ilgili iki çift laf etmezsek olmaz. Trabzonspor cephesi daha kesin olarak finale çıkılmadan finali Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynamak istemişti. Bence bu ciddi bir hataydı. Çünkü o açıklamalardan sonra finalin orada oynanma ihtimali hiç kalmadı. Ama Trabzonspor yönetmine maçın Şanlıurfa'ya verileceği ile ilgili duyumlar çok önceden geldiyse o işin başka yönü. Ama bunu engellemenin yolu böyle konuşmak değil Fenerbahçe ile anlaşmak olurdu. Ancak Fenerbahçe'nin de Şanlıurfa'da rezervasyonlara önceden başladığı söyleniyordu. O yüzden maçın Urfa'da oynanmasından başka ihtimal kalmamıştı. Özellikle Trabzonsporlular maçın Urfa'ya verilmesinden dolayı federasyonu popülizm yapmakla suçluyorlar. Demokratik açılım kapsamında maçın oraya verildiğini söylüyorlar. Şüphesiz bunun da etkisi vardır ama değişik yerlerde finalin oynanması iyidir.

Başlama saati ise tam bir skandal oldu doğrusu. Federasyon finale TFF 2.Lig maçı muamelesi yaptı. Haftaiçi mesai saatine koydu maçı. Her fırsatta futbolun marka değerinde bahsedilirken böylesine önemli bir maçın haftaiçi gündüz oynanması çok saçma. Haftasonu olsa anlarım ama haftaiçi 15.45'te Türkiye Kupası finali oynatmak tam bir saçmalıktır. Sen bu finali Urfa'da oynatmaya karar verdiysen her türlü problemi çözmek zorundasın. Her fırsatta "marka değeri" diye diye ortalığı velveleye veren federasyon kendisiyle çelişen işler yapmaktadır.

Son olarak kendilerine bir önerim olacak. Eğer futbolun marka değerini bu kadar düşünüyorsanız kupa finalini ligin bitiminde bir hafta sonra haftasonu oynatın. Böylece futbol sezonu Süper Kupa finaliyle başlayıp Türkiye Kupası finaliyle bitmiş olur.

Hiç yorum yok: