BİY

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Şampiyon Bursaspor


Sezon başında ligin sonunda böyle bir başlık atacağım kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi ama Bursaspor adeta bir devrim gerçekleştirerek şampiyonluğa ulaşmayı başardı. Bana sorarsanız bu sampiyonluk Trabzonspor'un şampiyonluklarından daha önemli ve kazanılması daha zor bir şampiyonluk. Çünkü Trabzonspor'un şampiyon olduğu yıllarda futbol bu kadar endüstriyelleşmiş değildi. Kulüpler arasında bu kadar gelir farkları yoktu. Bu tip muhabbetleri yapmayı sevmiyorum aslında. En nihayetinde sahaya çıkan herkesin 2 kolu 2 bacağı var ama Fenerbahçe ile Bursaspor arasında da ekonomik olarak dağlar kadar fark var.

Bursaspor sezonun en istikrarlı takımıydı kuşkusuz. Sezon başından beri belli bir çizgiyi tutturmayı başardılar. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın fırtına gibi girdiği sezonda 10.hafta itibariyle ikinciliğe çıktılar. İlk yarının kalan haftalarına Bursa'da Galatasaray, İnönü'de Beşiktaş galibiyeti sıkıştırdılar ancak ilk yarıyı liderin iki puan arkasında üçüncü bitirdiler.

İkinci yarının ilk maçı olan Kasımpaşa maçı kar nedeniyle ertelendi. 22.hafta ligin kaderini tayin eden maçta Bursaspor 2-0 geeriden gelip Fenerbahçe'yi 3-2 yendi. 24.haftada çıkan olaylardan dolayı oynanamayan Diyarbakırspor maçını 3-0 hükmen kazandılar. Erteleme maçında da Kasımpaşa'yı yenince lider oldular.

Liderlikten sonra dikkatler Bursaspor üzerinde toplanmaya başladı. İster istemez oyuncularda bir baskı oluştu. Bursaspor'un lider olmadan önce daha iyi futbol oynadığı bir gerçek. Ancak Bursaspor bu baskıyı iyi kaldırdı doğrusu. İçeride oynadıkları maçları bir şekilde kazanmayı başardılar. Deplasmanlarda yaşadıkları kayıplarda ise bir anormallik yoktu. Anormallik Fenerbahçe'deydi. Ankaraspor maçını sayarsak 9 galibiyet 1 beraberlikle son haftya gelmeyi başardılar. Bursaspor ise deplasmanlarda kaybettiği puanlar yüzünden ikinciliğe geriledi ama Fenerbahçe aynı şeyi ikinci kez yapınca tarihlerindeki ilk şampiyonluğa ulaştılar.

Dünyanın neresinde bir takım şampiyon olsa o takımda 1-2 futbolcu ön plana çıkar. Almanya'da Bayern'in şampiyonluğunda Robben, İngiltere'de Chelsea'nin şampiyonluğunda Lampard ve Drogba, İspanya'da Barcelona'nın şampiyoonluğunda Messi ve Xavi, İtalya'da Inter'in şampiyonluğunda Milito takımlarının ön plana çıkan futbolcularıydı. Hatta bu sene tıpkı Bursa gibi ilk şampiyonluğunu alan Twente'de 24 golle Bryan Ruiz geçen sene Bundesliga'da ilk şampiyonluğuna ulaşan Wolfsburg'da Grafite ve Dzeko ön plana çıkan futbolcularken ilk şampiyonluğunu kazanan Bursaspor'da böyle 7-8 tane adam saymak mümkün. Bu da takım olmayı becerebilenin şampiyon olduğunu gösteriyor.

Bursa şehrinin potansiyeline baktığınız zaman bu takımın aslında önceki yıllarda da şampiyonluğa oynaması, şampiyon olması gerekiyordu. Kısmet bu seneyemiş. Gerçekten çok büyük iş başardılar. İşin bir diğer ilginç tarafı da gelecek sezon salı ve çarşamba akşamları "Bir Şampiyonlar Ligi sponsoru olan Ford, Playstation veya Unicredit Bursaspor-Real Madrid maçını sunar." cümlelerini duyacağız.

Bursaspor'un bu şampiyonluğu ligin kaderini değiştirmiştir. Artık diğer Anadolu takımlarının sezona şampiyonluk parolasıyla girmelerinin önü açılmıştır. Ayrıca "Anadolu takımlarını şampiyon yapmazlar." geyiği artık tarih olmuştur.

2000'li yıllar Türk futbolu adına çok başarılı geçti. 17 Mayıs 2000'de Galatasaray'ın Uefa Kupası'nı kazandığı süreç tam 10 yıl sonra 16 Mayıs 2010'da beşinci şampiyonun çıkmasıyla sona erdi. Bir şampiyonlukla büyük takım olunur mu bilmem ama Bursaspor'un diğer Anadolu takımlarından bir farkı var artık. Başta Ertuğrul Sağlam olmak üzere Bursaspor'un şampiyonluğunda emeği geçen herkese helal olsun.

Hiç yorum yok: