BİY

22 Mayıs 2010 Cumartesi

Avrupa'da Sezon Finali


İlk defa cumartesi akşamı oynanacak olan Şampiyonlar Ligi finali ile birlikte 2009-2010 futbol sezonu Avrupa'da noktalanacak ve gözler Dünya Kupası'na çevirilecek. Bu akşamki kupayı almak için ise Bayern Münih ve Inter kapışacak. Bu akşamki maçın bir diğer özelliği de gruplarını 2. tamamlayan iki takımın finalist olması. Böyle bir durum sanırım daha önce olmamıştı.

Bayern Münih A Grubu'nda Bordeaux Juventus ve Maccabi Haifa ile mücadele etti. Bordeaux'nun rahat bir şekilde lider bitirdiği grubu son maçta deplasmanda Juventus'u 4-1 gibi bir skorla mağlup ederek 2. bitirdi. Zaten Bayern'in bu yükselişi o maçtan sonra başladı. 2.turda rakip Fiorentina'ydı. Dün uluslararası kariyerini noktalayan Ovrebo'nun da katkılarıyla ilk maçı Bayern 2-1 kazandı. İkinci maç ise tam bir gol düellosu şeklinde geçerken Bayern maçı 3-2 kaybetmesine rağmen çeyrek finale çıkan taraf oldu.

Çeyrek finalde ise rakip Manchester Utd. oldu. Herkes eşleşmeye 99 finalinin rövanşı olarak bakıyordu. İlk maçta Manchester Utd. maçın başında öne geçmesine rağmen skoru koruma telaşına düşünce Bayern Ribery ve Olic'in golleriyle maçı 2-1 kazandı. İkinci maça Manchester Utd. çok hızlı başlamış ilk 10 dakikada maçı 2-0'a getirmişti. İlk yarının sonlarına doğru Nani'nin golüyle 3-0'ı da yakaladılar ama Olic'in golü Bayern'in 2.yarıya umutlu girmesini sağlamıştı. MANU ikinci yarıda Rafael'in atılmasıyla 10 kişi kalınca yine skoru koruma telaşına düştü. Ferguson Rooney'i oyundan aldı Robben'in mükemmel golü yarı finali getirdi.

Yarı final ise Bayern için çok rahat geçti. İki maçta da oyunun kontrolü Bayern'deydi. İlk maçta Bayern bir kişi eksik olduğu zamanlarda bile Lyon'dan daha iyi olan taraftı. İlk maçı 1-0 kazanan Bayern ikinci maçta rakibini sürklase ederek 3-0 kazanarak finale adını yazdıran taraf oldu.

Inter ise F Grubu'nda Barcelona Dinamo Kiev ve Rubin Kazan'la mücadele etti. Bu grubun 1-2'si Barcelona ve Inter oldu ama beklenen kadar kolay olmadı. Son maça kadar tüm takımların bir üst tura çıkma ihtimali vardı. 2.turda Inter'in rakibi Chelsea oldu. Bu eşleşme erken final niteliği taşıyordu. Mourinho eski takımı Chelsea'ye karşıydı. İlk maçı 2-1 kazanan Inter ikinci maçı da 1-0 kazanarak çeyrek finale çıktı. Bu turun geçilmesinde hatta finale gelinmesinde en büyük katkı Jose Mourinho'nundur dersek abartmış olmayız.

Çeyrek finalde Inter CSKA Moskova'yla eşleşti. Doğrusu bir önceki turda Chelsea gibi bir takımı eleyen Inter'e CSKA'nın çıkması adil bir kuraydı. Inter CSKA karşısında fazla zorlanmadı. İki maçı da 1-0 kazandı ama ilk mçta Akinfeev'in yaptığı kurtarışlar düşünüldüğünde iş daha ilk maçta bitebilirdi.

Yarı finalde rakip son şampiyon Barcelona'ydı. İki takım aynı gruptan çıkmış Guiseppe Meazza'daki maç 0-0 berabere bitmiş Nou Camp'taki maçı Barcelona 2-0 kazanmıştı. Ancak bu sefer işler farklıydı. Inter ilk maçta Barcelona'nın arkada bıraktığı boşlukları iyi değerlendirince 1-0 geriye düşmesine rağmen maçı 3-1 kazandı. İkinci maç ise Inter ceza sahasında geçti. Inter'in yaptığı 10 kişilik sacunma sadece bir kez hata yapınca Barcelona maçı 1-0 kazandı ama Madrid biletini Inter kaptı.

Bu akşamki maçın tam bir taktik savaşı şekline geçmesini bekliyorum. Her iki takımın da önce gol yememeyi rakibin hatasından bulacağı gol ya da gollerle galip gelmesi muhtemel. Böyle bir oyunda Inter daha avantajlı olabilir. Çünkü Bayern'e göre daha oturmuş bir takım. Inter'de Thiago Motto Bayern'de Ribery cezalı. Motta'nın yokluğu Inter'i fazla etkilemez ama Ribery Bayern için önemli bir kayıp olabilir. Tabi Ribery'nin yokuluğundan dolayı Hamit'in oynayacak olması bizim için önemli.

Bu sene Şampiyonlar Ligi çok enteresan geçti. C.Ronaldo hariç ses getiren transfer yapan herkes eski takımına karşı oynadı. Eto'o, Ibrahimovic, Kaka, Benzema hatta çok kasarsak Hleb, Barcelona altyapısından yetişine Fabregas, yıllarca Arsenal'de oynayan Henry, yine yıllarca Manchester Utd.'da oynayan Beckham eski takımlarına karşı mücadele ettiler. Hatta Jose Mourinho'yu da bu gruba dahil edebiliriz. Bu akşam da aynı şey Lucio'nun başına geldi. Yıllarca oynadığı Bayern'e karşı mücadele edecek. Aynı zamanda tabiri caizse Real Madrid'den yaka paça gönderilen Robben ve Sneijder'in eski takımlarının stadında finali oynayacak olması da hoş bir tesadüf.

Bu sezon Şampiyonlar Ligi'nı Inter ya da Chelsea'nin kazanmasını istiyordum. Çünkü bu iki takım bu kupayı çok istiyordu. Ancak bu akşam maçı bir tarafı çok destekleyerek izlemeyeceğim. Ama eledikleri takımlara baktığınız zaman Inter Seria A şampiyonu olarak Premier Lig şampyonunu Chelsea ve La Liga şampiyonu Barcelona'yı eleyerek finale geldi. Bayern ise Seria 11.si Fiorentina Premier Lig 2.si Manchester Utd. Fransa 2.si Lyon'u eleyerek finale geldi. Bu yüzden Inter kupayı daha çok hakediyor diye düşünüyorum. Ancak Hamit Altıntop'un da kupayı kazanması beni mutlu eder.

Sene başında Inter burayı hedeflerken Bayern'in böyle bir hedefi yoktu. O yüzden kupayı Inter daha fazla istiyor düşünüyorum. Ayrıca Jose Mourinho'nun Real Madrid ile ilgili yaptığı açıklamalar bence oyuncularda ekstra bir motivasyon yaratacaktır. Oyuncular Mourinho'ya giderayak Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşatmak isteyecektir.

Hiç yorum yok: