BİY

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Şampiyon Barcelona


2009-2010 sezonunda da Barcelona geçen sene olduğu gibi şampiyonluğa ulaşmayı başardı. Sene başında beklenti Real Madrid ile Barcelona'nın şampiyonluk yarışı yapacağı şeklindeydi öyle de oldu. Barcelona 99 puanla şampiyonluğa ulaşırken Real Madrid ligi 96 puanla bitirdi. 3. Valencia ise Real Madrid'in 25 puan gerisinde kalarak Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılan 3. takım oldu.

Real Madrid yaklaşık 250 milyon Euro harcayarak girdiği sezona iyi başladı aslında. Barcelona ise geçen seneki görüntüsünden uzaktı ama bir şekilde maçlarını kazanmayı başarıyordu. Geçen sene ilk yarıdan 4-0 yapıp işi bitiren Barcelona bu sene son dakikalarda çok maç kazandı. Real Madrid ise farklı galibiyetlerle maçlarını rahat bir şekilde bitiriyordu.

İlk El Clasico'ya Real Madrid bir puan farkla lider gitti ama Barcelona Ibrahimovic'in golüyle maçı 1-0 kazanınca liderliği ele geçirdi. Daha sonraki haftalarda iki takım da kazanmaya devam ederken Real Madrid Bilbao deplasmanında mağlup olunca fark 5'e çıktı. El Clasico'ya kadar bir daha puan kaybı yapmadı Real Madrid. Barcelona ise Almeria deplasmanında berabere kalınca ve Atletico Madrid'e deplasmanda mağlup olunca Berbnabeu'daki El Clasico'ya iki takım da aynı puanda geldiler. Ancak Barcelona Real Madrid'e bir kez daha şans tanımayarak maçı alınca yeniden lider oldu.

Sene başında maçlarını daha rahat kazanan Real Madrid'in şampiyon olacağını düşünürken bu maçtan sonra Barcelona'nın bu işi bırakacağına pek ihtimal vermiyordum doğrusu. Aslında Barcelona'nın asıl hedefi Madrid'te Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmaktı. Lig maçlarındaki rotasyonlardan bunu anlayabiliyoruz. Ama deplasmandaki Real Madrid maçından sonra Barcelona şampiyonluğun en büyük adayı konumuna gelince ve Inter'e elenince La Liga'yı bırakmadı ve şampiyonluğa ulaştı. Son haftalarda formsuz Ibrahimovic'in de kenarda oturmasıyla geçen senekine yakın bir top oynayan Barcelona bir kez daha kupaya uzandı.

Real Madrid kağıt üstünde başarısız oldu ama ellerinden geleni yaptılar demek yanlış olmaz. Tabi kendi sahasında oynadığı hedef maçını kazanamayınca şampiyon olması için rakibin Fenerbahçe olması gerekiyor. Ancak rakip 1-0 mağlup götürdüğü Şampiyonlar Ligi finalinde bile panik yapmadan topunu oynayan Barcelona olunca bu iş ancak mucizelere kalıyor. Bundan sonraki süreçte Pellegri'nin takımın başında kalması mümkün değil. Jose Mourinho'nun söylediklerine bakılırsa Real Madrid'in başına geçmesi neredeyse kesin gibi gözüküyor.

Real Madrid'in Barcelona'yı geçmesi üç şartta mümkün olabilir. Birincisi Barcelona'dan bir futbolcu kopartarak hayat damarlarından birini koparması gerekiyor. İkincisi Barcelona'nın daha çok hata yapıp Real Madrid'e geçilmesi. Üçüncüsü Barcelona'dan daha iyi takım olması maçları bireysel yıldızlarından çok takım halinde kazanması gerekiyor. Bunlardan biri gerçekleşmediği takdirde değl 250 milyon 1 milyar Euro da harcasanız bir şey olmaz.

Az kalsın müthiş bir sezon geçiren Messi'yi unutuyordum. Gerçekten çok başarılı bir sezon geçirdi. Aslına bakarsanız daha fazla da gol atabilirdi. Gol attığı maçların çoğunda en az iki gol attı. Boş geçtiği bir çok maç var. Ama Bayern Şampiyonlar Ligi'ni alırsa yılın futbolcusu ödülü bence Robben'e gitmeli. Messi sonra yine kazanır. Tabi bu sene Dünya Kupası'nın yapılacak olması bu ödül için önemli bir kıstas. Bunu da unutmamak lazım.

Hiç yorum yok: