BİY

29 Nisan 2010 Perşembe

Barcelona Inter Maçıyla İlgili İtiraz ve Tespitler


Öncelikle itirazdan başlayalım;

Jose Mourinho'nun takımı dün akşam muhteşem bir alan savunması yapmamıştır. Inter'in geri dörtlüsü, solda 36 yaşındaki tecrübe kaptan Jaiver Zanetti, ortada Lucio ve Samuel, sağda dünyanın en iyi sağ beki Maicon'dan oluşuyor ve oyunu kendi ceza sahanızda kabul etmişsiniz 20 metrede top oynuyorsunuz. Bu kadar sıkışık oyunda Lucio ve Samuel gibi hava hakimiyeti yüksek iki adamın hata yapma ihtimali çok azdır. Üstelik kaledeki Julio Cesar'ın şu anda dünyanın en iyi kalecisi olduğunu da unutmayalım. Geri kalan 5 futbolcu da ceza sahasının etrafına serpiştirilince Barcelona'nın turu geçmesi için tek çıkar yol ilk yarı en az bir gol atmasıydı. Ancak böyle oynadığı için de Inter'e kızmak doğru değil. Sonuçta ilk maçı 3-1 almışsın ve macera aramanın bir manası yok.

Tespitlere geçecek olursak;

1-) Guardiola bu iki Inter maçından sonra bu tip iki ayaklı maçları farklı değerlenirilmesi gerektiğini anlamıştır. Barcelona akşam 1-0 kazandığına göre turu geçememesinin sebebi ilk maçta yapılan hatalar ve ortaya çıkan skordur. Guardiola bundan sonra bu tip maçları ve rakipleri başka türlü düşünecektir. Geçen sene Chelsea karşısında benzer sıkıntıya düştüklerinde turu geçmeleri yanıltıcı olmuş.

2-) Ibrahimovic benim beğendiğim bir futbolcu ancak kesinlikle Barcelona'nın sistemine uygun bir isim değil. Çok ağır ve Barcelona'nın pas trafiğine katılamıyor. Ayrıca Eto'o gibi gerektiği zaman sağ açık veya sol açık da oynayamıyor. Ibrahimovic hava hakimiyetini kullanıp, topu saklayıp, goller atabilen veya asist yapabilen bir adam. Gelecek seneye kendini bu sisteme adapte etmenin bir yolunu bulmalı. Eğer seneye de vasatı aşamazsa Barcelona'da kalamaz.

3-) Barcelona'yı Barcelona yapan orta sahasındaki Xavi-Iniesta ikilisiydi. Bu ikili bozulunca takımın pas yükünü Xavi tek başına çekmek zorunda kalıyor. Bu da bu tip maçlarda sıkıntılar yaşamasına sebep oluyor. Gelecek sene oraya Xavi ve Iniesta ayarında bir adamın alınması Barcelona için hayırlı olacaktır. Bu isim de Fabregas'tan başkası değil tabi. Ancak kendi yetiştirdiğin adam için başka kulübe tonlarca para ödemek de Yıldırım Demirören'in transfer politikasına benziyor.

Son olarak Madridistalara gelelim. 2004 yılından beri Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale bile çıkamayan, ligdeki iki maçta da rakibine yenilen takımın taraftarlarına içerisinde "gerdek" geçen bir deyimi hatırlatmak istiyorum.

Hiç yorum yok: