BİY

15 Eylül 2009 Salı

Beşiktaş-Manchester United Maç Öncesi


Aslında böyle bir yazıya gerek var mı bilmiyorum ama yine de bir şeyler yazalım. Maksat bloga bir şeyler yazmak. Manchester'ın ne olduğunu anlatmaya gerek yok. Son 3 yılın Premier Lig şampiyonu 2008 Şampiyonlar Ligi şampiyonu, 2009'un da finalisti. Başında da dünyanın en iyilerinden biri Sir Alex Ferguson var. Daha da başka bir şey demeye gerek yok.

Beşiktaş'a bakınca 2 sene önceki Fenerbahçe'yi görüyorum. Bir önceki sezonu 70 puanla tamamlamış, belki de süper lig tarihinin en kötü futbolunun oynandığı sezonda ite kaka şampiyon olmuş ve sezona iyi bir başlangıç yapamamış bir Fenerbahçe vardı o sene. Şampiyonlar Ligi'nde de ilk maçını grubun favorisi Inter ile Kadıköy'de oynayacaktı. Inter maçına gelene kadar ilk 5 haftadaki performansına bakılacak olursa, 5 gol atıp 5 gol yiyen bir Fenerbahçe vardı. Inter çok ciddi eksikler gelmiş olmasına rağmen yedek kulübesinde Figo gibi bir adamı vardı. Maç öncesinde Fenerbahçe'nin Inter'e karşı hiç şansının olmadığı bu futbolla bırakın galibiyet, puan almasının bile zor olduğu söyleniyordu. Fakat Fenerbahçe o akşam öyle bir futbol oynadı ki galip gelmesinin yanı sıra farkı kaçıran taraf olmuştu. O maçta oynanan futbol diğer Şampiyonlar Ligi maçlarına ve ligdeki büyük maçlara da sirayet etmişti.

Tabi bu tip benzerlikler var gibi gözükse de Inter maçından önceki Fenerbahçe bugünki Beşiktaş'tan daha iyi takımdı. Çünkü o takımın daha önceki yıllarda gösterdiği performans belliydi. Bir potansiyeli olduğunu biliyorduk. Ayrıca önceki sezon şampiyon olurken çok kötü bir ligde de olsa büyük maçları kaybetmemiş bir Fenerbahçe vardı. Fakat geçen seneki Beşiktaş'a baktığınızda böyle bir şeyden bahsedemeyeceğimizi hepimiz çok iyi biliyoruz. Ayrıca rakip o günkü Inter'den çok daha iyi bir takım olan Manchester United. Yani hem Beşiktaş açısından hem rakipler açısından baktığınızda Beşiktaş'ın işi bu akşam için 2 sene önceki Fener'den daha zor.

Ezeli rekabetin gereklerinden biri de rakibin özellikle Şampiyonlar Ligi maçlarının öncesi ve sonrasında arkadaşlara şaka yollu takılmak. Ben de bazı Beşiktaşlı arkadaşlarıma böyle takılınca hepsinden benzer tepkiler aldım. "Bu maçı bize kazandırırsa taraftar kazandırır. Başka bir şeye güvenmiyorum." Tabi bu cümleyi duyunca akıllara Liverpool maçı geliyor, Çarşı'nın zirve yaptığı. Bir de İngiliz takımlarının İstanbul'da şansları yaver gitmiyor. Zaten Beşiktaş'ın avantajlı olduğu noktalar sadece bunlar. Bunlar dışında olaya futbol olarak yaklaştığımız zaman Beşiktaş'ın Manchester United'a herhangi bir şekilde gol atması zor görünüyor. Pozisyona girmekte zorlanan, girdiklerinde de başarılı olamayan bir takım Manchester United gibi çok iyi organize olmuş bir takıma nasıl gol atacak merak konusu.

Hiç yorum yok: