BİY

14 Eylül 2009 Pazartesi

Bursaspor 0-1 Fenerbahçe


Ligimizin az sayıdaki “deplasman gibi deplasman”larından biri olan Bursaspor maçında Fenerbahçe Alex’in attığı gol ile hayati öneme haiz bir 3 puanı hanesine yazdırdı. Maçtan önce beklenildiği gibi her iki takım için de zorlu bir maç oldu ama Fenerbahçe rakibine fazla pozisyon vermeyerek maçı almasını bildi.

Maça etkili başlayan taraf Bursaspor’du. Özellikle Fenerbahçe’nin sol tarafından etkili gelmeye çalıştılar. Fakat daha sonra Fenerbahçe oyunda dengeyi kurdu ve sinir harbi başladı. Önce Sercan ve Bilica arasında yaşanan pozisyonda Sercan’ın tekmelerine karşın hakem gıkını çıkarmadı. Daha sonra her iki oyuncunun topa hamle yapmaya çalışıp çarpıştığı pozisyonda Lugano’ya gösterilen sarı kart sinirleri gerdi. Hemen ardından faul olmayan pozisyonda hakemin faul vermesiyle itirazdan Alex, topu yere sert bir şekilde vurmaktan da Güiza sarıyı görünce iş çığrından çıktı. Ardından Kazım da topa müdahale ettiği pozisyonda sarıyı yiyince Fenerbahçe ilk yarıyı 4 sarı kart görerek tamamladı.

Tabi bütün bunlar olurken cılız da olsa pozisyonları bulan takım Fenerbahçe oldu. Özellikle Güiza yenilebilecek bir kaza golünün müsebbibi olabilirdi kaçırdıkları yüzünden. Kale önünde dokunamadığı bir top var ki saç baş yolduracak cinsten. Neyse ki 42. dakikada kaleci Ivankov’un kısa düşen degajı sonrası kazanılan topta Fenerbahçe Alex’in klasını konuşturduğu pozisyonda golü buldu ve öne geçti. Golden bir dakika sonra Kazım’ın bir şutu var ki arkadan gelen Alex’e pas çıkarsa farkın 2’ye çıkması işten bile değildi.

İkinci yarı öncesi beklentim Bursaspor’un ilk 15-20 dakika baskılı oynayıp gol bulmaya çalışacağı yönündeydi. Eğer bunu başarabilirlerse maça istedikleri gibi hükmedebileceklerini düşünüyordum. Fakat Bursaspor enteresan bir şekilde oyundan stoper Ömer Erdoğan’ı çıkarıp başka bir stoper İbrahim’i aldı. Tabi bir sakatlık falan varsa bilemem. Daum da Roberto Carlos’u çıkarıp Andre Santos’u aldı. Bu değişiklik ile de orta sahada ayağında top tutabilen bir adamı daha oldu Fenerbahçe’nin.

Bursaspor ikinci yarıya beklediğim gibi başlayamadı. Doğrusunu söylemek gerekirse ikinci yarı ilk yarıya göre daha ağır tempoda gitti ilk 15 dakika. Bu da Fenerbahçe’nin işine gelen bir durumdu. Maç bu şekilde devam ederken kötü oynayan Güiza’nın yerine Deivid’i oyuna aldı Daum. Bence oyuna giren futbolcu kesinlikle Semih olmalıydı. Eğer Semih olsaydı daha rahat bir maç olabilirdi Fenerbahçe açısından. Bursaspor 70’te son ve en kritik değişikliğini yaptı. Ertuğrul Sağlam Volkan Şen’i alıp Shin Young Rok’u oyuna sürdü. Her ne kadar bu değişiklik aslında Bursa’nın oyununu çok etkilemese de 75’ten sonra özellikle Sercan’ın orta sahadan getirdiği toplarla Bursaspor gol aramaya başladı. Daum da bunu görerek Mehmet Topuz’u çıkarıp Selçuk’u oyuna soktu. Fakat bu değişiklik çok da fayda etmedi açıkçası. Hatta gol bile yediriyordu Fenerbahçe'ye son dakikada.

Fenerbahçe’de iyi oynayan iki futbolcu vardı. Biri Emre’nin yokluğunda onun yerinde oynayan Mehmet Topuz. Doğrusu Emre’yi aratmadı. Diğeri de golü atan Alex. Attığı golün yanı sıra top her ayağına geldiğinde tehlike yarattı.

Maçta üst düzey bir mücadele vardı. Tempo olarak da iyi bir maç oldu bana göre. Kendini izlettirdi. Skorun 0-1 olması da heyecanı artırdı. Tabi hakem Deniz Çoban’ın büyük takımı kollamayacağım sevdasından ve Bursa tribünlerinin de etkisi altında kalmasından verdiği bir çok yanlış karar ve bu kararlar sonucunda Fenerbahçeli oyuncuların gördüğü sarı kartlar oyunu gerdi. Her şeye rağmen Fenerbahçe Alex’in golüyle maçı kazanarak çok zorlu bir deplasmandan önemli bir üç puan aldı ve lig yarışında kritik bir virajı döndü.

Hiç yorum yok: