BİY

26 Ekim 2010 Salı

Spor-Toto Süper Lig 9.Hafta


Süper Lig'de 9.haftayı geride bıraktık. Önceki yıllardan farklı olarak ligin zirvesinde alışık olmadığımız bir tablo var. 3 Anadolu takımı Bursaspor, Trabzonspor ve Kayserispor ligin zirvesini ele geçirmiş durumdalar. Tabi bu durum bir tesadüf eseri oluşmuş değil. Bu takımların hepsi sistemini oturtmayı başarmış ve belli bir istikrarı sağlamış ekipler.

Bursaspor 2 seneye yakın bir süredir Ertuğral Sağlam'la çalışıyor. Zaten geçen sene de şampiyon oldular. Şampiyon kadroyu bozmadan da ligde yollarına devam ediyorlar. Tabi sezon öncesinde ligle Şampiyonlar Ligi'ni beraber götüremezler deniyordu. Nitekim götüremiyorlar zaten. Şampiyonlar Ligi'nde oldukça başarısızlar.

Trabzonspor geçen sene Şenol Güneş'in gelmesiyle beraber iyi bir hava yakalamıştı. Zaten o rüzgarı arkalarına alıp geçen sene Türkiye Kupası'nı kazandılar, ardından da sezon başında Süper Kupa'yı aldılar. Trabzonspor belki çok üst düzey oyunculardan kurulu bir takım değil ama Şenol Güneş takıma bir sistemi oturtmayı başardı ve oyunculardan da maksimum performans almasını başarıyor. Bugün Yattara'yı kullanmadan, sezona müthiş başlamış Teofilo'yu kullanmadan şampiyonluğu kovalayabiliyor.

Kayserispor'da Şota Arveladze Ertuğrul Sağlam ve Tolunay Kafkas'ın mirasını yiyor. Ama Şota'ya haksızlık etmeyelim. Elbette onun da üstüne koyduğu şeyler var. Şota zaten doğrusunu yapıyor. Bu kadro, bu oyuncular en iyi bu futbolu oynarlar. Maceraya girmenin bir manası yok. Oturmuş düzeni değiştirip risk almanın lüzumu yok. Bugün Kayserispor'da Cangele, Zaleyeta, Troisi gibi oyuncular olmamasına rağmen Beşiktaş'ı yenebiliyorlar. Burada sistemin oturmuşluğundan faydasını görüyorlar.

İstanbul takımları ise oldukça zor durumdalar. Beşiktaş 3'ü ligde olmak üzere üst üste 4 resmi maçtan mağlup ayrıldı. Guti ve Quaresma olmayınca ne hallere düştüğü ortada. Galatasaray 10 yıl aradan sonra Kadıköy'den puan çıkardı ama liderin Beşiktaş'la birlikte liderin 10 puan gerisindeler ve onlar da Kewell,Arda,Baros olmadan hücumda sıkıntı çekmeye devam ederler. Fenerbahçe bu sezon kendisine denk veya biraz daha kötü takımları yenemedi. Galip geldiği zaman 3'ten aşağı atmıyorlar ama bu tamamen rakiplerin zayıf olmasından ve hücum oyuncularının bireysel yeteneklerinden ve üstün performanslarından kaynaklandı. Bu üç takım da taraftarına şampiyonluğa dair olumlu sinyaller vermiyor.

Belki konuşmak için erken olabilir. Sonuçta geçen sene de Fenerbahçe ve Galatasaray lige fırtına gibi başlamış ama sezon başındaki beklentinin aksine Bursaspor şampiyon olmuştu. Ama geçen sene bu iki takımın yaşadığı sıkıntıların benzerini özellikle Bursaspor'un yaşaması zor gözüküyor. Kayserispor sezon sonuna kadar "kesin" bu işi götürür diyemem. Trabzonspor'a da pek güven olmuyor. Bir olay oluyor bir çuval incir berbat oluyor. Ama bir aksilik olmazsa şampiyon olabilirler. Bursaspor'da ligin sonuna kadar böyle devam eder gibi gözüküyor. Zira ne Galatasaray gibi fizik olarak düşecekler gibi gözükmüyor, ne de Fenerbahçeli oyuncular gibi disiplinsiz hareketler, alemler içinde olacaklarını zannetmiyorum. 9.hafta konuşmak için erken olabilir ama bu sene de şampiyon Anadolu'dan çıkacak gibi gözüküyor. Fenerbahçe'yi kastetmiyorum.

Hiç yorum yok: