BİY

2 Mart 2010 Salı

Evdeki Hesap


Ligin bitimine 11 hafta kala zirve mücadelesi yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Şu hafta itibariyle görünen tabloda ilerleyen haftalarda şampiyonluk mücadelesi lider Galatasaray ve ikinci Bursaspor arasında geçecek gibi gözüküyor. Aslında ligin bitimine 11 hafta olması aslında bu tip hesaplar için erken bir zamana denk geliyor. Ancak bazı şeyleri de görmek ona göre de ne yapılması gerektiğini bilmek lazım.

Galatasaray'ın kalan maçlarına baktığınız çok kolay maçlar var. En zor maçları Bursa,Fener ve Trabzon maçları. Bursa ve Fener ile içeride oynayacak. Ben Galatasaray'ın kalan 11 maçta 7 galibiyet 3 beraberlik 1 mağlubiyet alabileceğini düşünüyorum. Bu da 24 puan, sezon sonunda da 74 puan eder. Galatasaray'ın puan kaybı yapmasını beklediğim maçlar deplasman maçları tabi ki. Bu haftaki Eskişehir ve kümede kalma mücadelesi yapan Manisa ve Sivas'a konuk olacak Galatasaray. Bir de Trabzon deplasmanı var. Bunlar Galatasaray'ın puan kaybı yapması en muhtemel maçlar. Elbette Galatasaray benim tahminimden daha iyi ya da daha kötü bir performans da gösterebilir. Ama diğer takımların hesaplarını Galatasaray'ın alacağı 74 puana göre yapacağız.

Bursaspor bu sene gerçekten çok iyi bir performans ortaya koyuyor. Bugün itibariyle de 22 maçta 46 puanları var. 12 maçları kaldı ve biri 33.haftada Ankaraspor maçı. Geri kalan maçlarına baktığınız zaman (Son hafta oynanacak Beşiktaş maçını bir kenara bırakıyorum.) zor 2 maçı var Bursa'nın. Biri bu hafta oynayacakları Diyarbakır maçı. Tabi Bursa bu maçta puan kaybedebileceği gibi çıkması muhtemel olaylardan dolayı hükmen galip de gelebilir. Diğeri de Galatasaray deplasmanı. Onun dışındaki tüm maçların mutlak favorisi Bursaspor. Bu durumda Bursaspor'un Galatasaray'ın 74'ünü geçmesi muhtemel. Tabi Bursaspor bir Sivasspor olmadığı gibi bir Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş da değil. Ama bu maçların hiçbirisinde Bursaspor galibiyeti de sürpriz değil. Tabi Bursaspor'u konuşmak için erken. Zaten bu yazının asıl amacı da Bursaspor'un şampiyonluk şansını değerlendirmek değildi.

Gelelim yazının asıl amacı olan Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansına. Fenerbahçe 23 maçta 45 puan topladı. Ankaraspor maçını çıkarırsak 48 puanı olur ve 10 maçı kalır. Bu durumda toplayabileceği azami puan miktarı 78'dir. Galatasaray için yaptığımız 74 hesabında Fenerbahçe galibiyeti olduğunu düşünürsek Fenerbahçe'nin kalan maçlarının tamamını kazanması durumunda Galatasaray'ın 74'ünü bir puanla geçebiliyor. Kaldı ki Galatasaray için yaptığımız hesap Fenerbahçe için en iyimser hesap. Bu durumda Galatasaray maçı hariç yaşanabilecek bir puan kaybı Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansını tamamen bitirecek. Tabi Galatasaray maçından çıkarılabilecek bir beraberlik ya da galibiyet işin rengini değiştirir. Ancak biz buna ufak çapta bir mucize diyoruz. Ayrıca şu Fenerbahçe'ye baktığınız zaman bırakın deplasmanda Galatasaray'ı içeride bu hafta Antalya'yı yenebileceğini kim iddia edebilir? O yüzden bana göre artık Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı kalmadı. Ben dahil tüm Fenerbahçelilere geçmiş olsun.

Beşiktaş için de durumun Fenerbahçe'den bir farkı yok. Eksik Belediye maçını kazandığını sayalım Fenerbahçe ile aynı puanda. Fenerbahçe'nin şansı ne kadarsa Beşiktaş'ınki de o kadar.

Yazıyı klişe laflarla bitirelim. Matematiksel olarak kesinleşmediği müddetçe hiçbir şey kesin değildir. Hiçbir maç oynanmadan kazanılmaz. 3 puanlı sistemde herşey olabilir. Doğru 3 puanlı sistemde herşey olur ama bu Fenerbahçe'den cacık olmaz. Sonuç olarak ben oturdum evde bir hesap yaptım ve bu hesabın çarşıya uyma ihtimali çok fazla.

Hiç yorum yok: