BİY

18 Nisan 2010 Pazar

Fenerbahçe - Beşiktaş Maç Öncesi


Bugün şampiyonluk yarışını çok yakından ilgilendiren mçata Fenerbahçe ile Beşiktaş Kadıköy'de karşılaşıyor. Fenerbahçe bir maç eksiğiyle lider Bursaspor'un 4 puan gerisinde. Beşiktaş ise yine bir maç eksiğiyle 8 puan geride.

Puan durumu her iki takımın da galibiyete ihtiyacı olduğunu söylüyor. Ama buna rağmen her iki takımın da maça kontrollü başlayacaklarını düşünüyorum. Fenerbahçe'de Gökhan Gönül ve Bilica'nın sakatlıkları var. Son gelen haberlere göre Gökhan Gönül oynayacak. Bilica ile ilgili henüz net bir şey yok ama ben onun da oynayacağını tahmin ediyorum. Fenerbahçe için Lugano-Bilica ikilisi hayati öneme haiz. Bu ikili bozulursa ibre Beşiktaş'a döner. Çünkü bu maçın sonucunu detaylar belirleyecek. Savunmada yapılacak en ufak bir hatanın telafisi çok zor olur. Onun için neredeyse hatasız oynayan Lugano-Bilica ikilisinin mutlaka oynaması gerekiyor.

Beşiktaş savunmada İ.Üzülmez-Sivok-Ferrari-İ.Toraman dörtlüsüyle oynamalı. Mustafa Denizli'nin bu kurguyu değiştirmesi intihar olur bence.

Orta sahaya baktığınız zaman Fenerbahçe'nin Mehmet Topuz-Emre-Selçuk-Özer(Vederson) dörtlüsüyle sahaya çıkmasını bekliyorum. Burada Daum Özer ile Vederson arasında bir seçim yapacak. İkisinin de ilk onbir başlama ihtimalleri eşit. Beşiktaş'ta Mustafa Denizli Ernst-Fink ikilisini bozmayacaktır. Onun dışında bu ikilinin yanına Uğur İnceman'ı ekleyebilir. Bu noktada Emre'ye çok büyük görev düşüyor. Çünkü maçtaki tüm orta saha elemanları arasında Alex'ten sonra topu en verimli kullanacak adam Emre. Fink'in Alex'i marke edeceğini düşünürsek Emre'nin oynayacağı futbol Fenerbahçe için belirleyici olacaktır.

Beşiktaş'ın hücumcu orta sahaları konusunda bazı sıkıntılar var. İleri üçta Bobo'nun oynayacağı düşünüldüğünde yabancı kısıtlamasından dolayı Tello ve Holosko arasında bir tercih yapması gerekiyor Mustafa Denizli'nin. Eğer Uğur İnceman orta sahada oynarsa Beşiktaş her zamanki tertibinden farklı bir şekilde oynar. Eğer Uğur İnceman oynamazsa bu sefer Yusuf'un oynaması durumu ortaya çıkar ki Yusuf'un değil 90 dakika bu tempoyla en fazla 10 dakika oynaması mümkün. Bu Beşiktaş adına sıkıntılı bir durum ortaya çıkarabilir. Öte yandan Nihat'ın sakatlığı dolayısıyla oynamayacak olması Serdar Özkan ismini ön plana çıkartıyor ki onun da performansı Beşiktaş taraftarının saç baş yolmasına sebep oluyor.

Alex Fenerbahçe'nin tartışmasız en önemli oyuncusu. Onun ortaya koyacağı performans maçın kaderini de etkileyecek. Ancak şu bir gerçek ki Fink'in sıkı markajında olacak. Eğer Fink'ten kurtulabilirse Fenerbahçe maç için çok avantajlı bir konuma geçer.

Bobo Beşiktaş'ın en golcü futbolcusu. Ancak bu akşam arkasında oynayacak oyuncuların desteğine ihtiyacı olacak. Aksi takdirde ileride çok yalnız kalır. Güiza ise Fenerbahçe'nin gole en yakın adamı ancak o da ileride çok yalnız kalıyor. Bu da Fenerbahçe'nin gol kısırlığı yaşamasına neden oluyor.

Fenerbahçe'nin bu maçtaki en zayıf noktası kanatlarda oynayacak olan Mehmet Topuz ve Özer Hurmacı. Tabi burada kabahat bu futbolcularda değil. Çünkü bunlar kanat oyuncuları değillerve kanatta oynama gibi bir özellikleri de yok. Özellikle Özer Hurmacı çok mücadele etmesine rağmen bu konuda sıkıntı yaşıyor. Bu yüzden Fenerbahçe oyunu kanatlara yaymakta sıkıntı çekiyor ve gollerinin çoğunu göbekten atmış durumda. Fakat tartışmasız ligin en iyi savunma yapan takımına karşı bu şekilde gol atmaları çok zor.

Beşiktaş'ın da hücumlarda sıkıntı yaşayan bir takım olduğunu ligin başından beri görüyoruz. Beşiktaş'ta sakatlıktan yeni çıkan Tello veya Yusuf'un yapacakları önemli. Beşiktaş'ın hücumdaki performansı bu futbolcuların durumuna bağlı.

İki takımın psikolojik durumu da çok önemli. İlk yarıdaki maçta Fenerbahçe aşırı bir rehavet içindeydi. Bu maçta ise Fenerbahçe işin bilincinde gibi gözüküyor. Beşiktaş da galip gelmesi gerektiğinin farkında. Bu durum futbolcuların hata yapmasına sebep olabilir.

Sonucu tahmin etmek kolay değil. Fakat az gollü bir maç olmasını bekliyorum. Maçın sonucunu ise tamamen detaylar belirleyecek. En az hata yapan takım maçı kazanır. Bir kırmızı kartın ya da savunmada yapılacak bir hatanın telafisinin çok zor olduğu bir müsabaka. Bu maçın güzel geçmesi için erken bir gol olması gerekiyor. Böyle bir gol tüm planları alt üst edecektir.

Hiç yorum yok: