BİY

19 Mayıs 2011 Perşembe

Avrupa Ligi Porto'nun Oldu


Uefa Avrupa Ligi'nde finali kazanan 1-0'lık skorla Porto oldu. Porto müthiş geçen sezonda Falcao'nun 44.dakikadaki golüyle Avrupa Ligi kupasını da müzesine götürmeyi başardı.

Braga'nın kıpırdanmaları zaten 2-3 yıl önce başlamıştı. O zaman ki adıyla Uefa Kupası'nda kendi sahalarında başarılı sonuçlar alıyorlar fakat devamını getiremiyorlardı. Bu sene ilk defa Şampiyonlar Ligi'ne katıldılar. Bunu da Sevilla'yı fantastik bir skorla eleyerek yaptılar. Aslında o maçta ortaya çıkan 4-3'lük skor Braga'nın oyun anlayışına uyan bir skor değildi. Şampiyonlar Ligi'ne ise aslında iyi başlamadılar. İlk maçlarında Arsenal'e 6-0 mağlup oldular. Sonra içeride Shakhtar'a da 3-0 yenildiler. Ancak daha sonra kendi sahalarındaki Arsenal maçı da dahil olmak üzere 3 maç üst üste kazanıp 9 puanla grubu 3. tamamladılar.

Avrupa Ligi'nde ise Liverpool, Benfica ve Man. City'i eleyen Dinamo Kiev gibi takımları elemeyi başardılar ve finale geldiler. Her ne kadar Braga'nın bu noktaya gelmesi sürpriz gibi gözükse aslında bu tip sürprizler bu kupanın geleneğinde var. Son yıllarda Alaves, Middlesbrough, Fulham, gibi takımlar finale kadar geldiler. Gelecek sezon da hiç ummadığımız bir takım finalde olabilir.

Porto ise çok yakından tanıdığımız bir takım. 2007-2008 sezonunda Beşiktaş ile bir sonraki sezon da Fenerbahçe ile Şampiyonlar Ligi'nde aynı gruba düşmüşlerdi. Bu sezon da Avrupa Ligi'nde Beşiktaş'ın grubundaydılar. Zaten Beşiktaş ile oynadıkları maçlarda bu noktalara geleceklerini belli ediyorlardı. Övünmek gibi olmasın ama o maçlarda Porto'yu izledikten sonra bu sene kupayı kazanacakları tahmin ediyordum. Onlar da beni yanıltmamış oldu.

Final maçı ise taktiksel olarak beklediğimiz şekilde gelişti. Sonuç olarak Porto Braga'ya nazaran çok daha kuvvetli bir takım. Böyle olunca da oyuna hükmetmeye çalışan takım Porto oldu. Ama üretekenlik sıfırdı. Braga ise daha önce bir çok defa yaptıkları gibi savunmaya çekilip orta sahada kazandığı toplarla Porto kalesine çabuk bir şekilde gidip pozisyonlar yakalamak istedi ama özellikle final paslarında Porto'lu savunma oyuncuları Bragalı hücumculara iyi engel oldular. 44.dakikada Falcao Braga savunmasına kendisini unutturdu ve Guarin'in ortasında topu kafayla kalecinin uzanamayacağı yere gönderip takımını 1-0 öne geçirdi.

İkinci yarının başında Braga çok net bir fırsattan yararlanamadı. Şüphesiz o golü atsalar en kötü ihtimalle maçı uzatmak için çok ciddi bir şansları olacaktı. Fakat o pozisyonda Helton başarılıydı. Kalan dakikalarda iki takım arasındaki güç farkından dolayı 1-0'lık skora rağmen Porto hiç sıkıntıya düşmedi. Son dakikalarda ise orta sahada kazanılan serbest vuruşlarda Braga'nın doldur-boşalt çabalarına şahit olduk ama onlar da sonucu değiştirmeyince Porto kupanın sahibi oldu.

Doğrusunu söylemek gerekirse maçtaki futbol kalitesi yerlerdeydi. 2.yarının başlarında Braga presle tempo yapmaya çalıştı ama yaptıklarının boşa kürek çekmekten farkı yoktu. Porto ise daha önceki turlarda oynadığı futbolun yarısını bile oynamadan finali kazanmış oldu.

Son olarak her ne kadar gerçekleşmeyeceğini bilsem de Porto ve Braga'nın bu finali oynamasından bizim kulüplerimizin ibret almasını diliyorum.

Hiç yorum yok: