BİY

16 Mart 2010 Salı

Fenerbahçe'nin Hatası


Fenerbahçe lider girdiği ikinci yarıda "fikstür avantajına" rağmen aldığı kötü sonuçlarla gerilerde kaldı ve şampiyonluk şansını mucizelere bıraktı. Peki ama Fenerbahçe nerde hata yaptı? Nerde eksiği vardı da iş bu noktaya geldi?

İşler kötü gidince medyada ister istemez çeşitli senaryolar da üretiliyor. Bunların en ünlüsü Daum ile Aykut Kocaman arasında olduğu iddia edilen anlaşmazlık. Bana sorarsanız Fenerbahçe'nin bu durumda olmasının bunla bir ilgisi olamaz. Çünkü aynı sezonda 8'de 8 gibi bir performanstan bahsediyorsak bu durumda olunmasını bu tip sebeplere bağlamak doğru değil.

Fenerbahçe'nin kadrosuna baktığınız zaman oyuncuları tek tek ele aldığımızda çok iyi oyuncular olsa da bir bütün halinde Galatasaray ve Beşiktaş'ın gerisinde. Özellikle ideal on birde oynayan oyuncuların yedekleri onlar kadar iyi değiller. Bir oyuncuya bir şey olduğu zaman yerine oynayan oyuncu onun performansının yanına yaklaşamıyor. Böyle olunca da sakat ve cezalı oyuncuların çokluğu söz konusu olunca sıkıntı yaşamak doğal. Bir de buna devre arasında giden Kazım ve Carlos'un yerine transfer yapılmamış olması eklenince Fenerbahçe'nin iyi gidebilmesi ancak çok az eksik oyuncu olması durumunda mümkün olabiliyor. Daum'un da bu tip durumlarda çözüm üretme becerisi olmadığından bugünkü durum kaçınılmaz hale geliyor.

Fenerbahçeli futbolcuların isteksiz olduklarına katılmıyorum. Şubat ayının başında ellerinden geleni yapıyorlardı. Bugün öve öve bitirilemeyen Bursaspor'u 45 dakikada perişan etmişlerdi. Ama ne olduysa da o maçtan sonra oldu zaten. Uğur Boral sakatlandı. Takım o sonuçla havaya girdi. Ama sonraki hafta elenmenin eşiğinden dönüldü. Ardından iyi oyunlara rağmen Manisa beraberliği, Bursa mağlubiyeti Fenerbahçe'yi çökertti. Böylece Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı artık kalmadı.

Bana göre bu işin perde arkası bundan ibarettir. Bunun ardında başka şeyler aramanın bir manası yok. Yaşanan sakatlıkları, savunmada yapılan hataları görmezden gelip Daum-Aykut Kocaman gerginliğini bu işin asıl sebebi olarak göstermek abesle iştigal etmektir.

2 yorum:

Selçuk dedi ki...

Geçen seneki Galatasarayı hatırlattı bana bu tespitlerin,Kewell yok Aydın girer,Lincoln yok M.Güven girer,benziyor sanki

Erdem dedi ki...

F.bahçe'nin en büyük hatası kanat oyuncularına dayanan bir sistemle oynamasına rağman elinde devre arasından sonra kanat oyuncusu kalmamasıdır. R.Carlos ve Kazım'ın gönderilmesi, U.Boral'ın sakatlığı derken M.Topuz ve Özer'den verim almaya çalışmak, hatta bir maçta Deniz Barış'ı sağ açık yapmak F.Bahçe'nin ve Daum'un asıl sorunu ve hatalarıdır. Çizgide oynayabilen, top sürebilen hızlı adamları yok F.Bahçenin ve oyunu açmakta en büyük sıkıntıyı burda yaşıyor. Oyunu kanatlara yaymak diye bir şey var ve bu hızlı futbolun temel felsefesidir. Ama bizim mevcut oyuncularımız bu tipte olmadığından, durarak ve sürekli içeri girerek oynuyorlar, sonra alan savunması yapan Diyarbakır-G.Birliği gibi takımlara pozisyon üretmekte zorluk çekiyoruz.