BİY

8 Haziran 2010 Salı

2010 Dünya Kupası C ve D Grupları


2010 Dünya Kupası gruplarını değerlendirmede sıra C ve D gruplarına geldi.

C Grubu'nda kupanın favorileri arasında gösterilen İngiltere, A.B.D., Cezayir ve Slovenya var. C Grubu herhalde turnuvanın en net gruplarından biridir. Herkes bu gruba 1. İngiltere, 2. A.B.D. olur gözüyle bakıyor.

İngiltere dünyanın en kaliteli ligine sahip olsa da milli takımlar bazında yıllardır başarıya ulaşamıyor. İspanya da 2008'den önce böyleydi ama 2008'de kurdukları kadro haklı bir şekilde Avrupa şampiyonu oldu. İngiltere de şu anda benzer bir durumda. Kadro olarak iyi durumdalar ve elemelerdeki performansları da çok iyiydi. Sadece bir maç kaybettiler ki o da biraz Hırvatistan'ın ayağını kaydırmak içindi. Gerçi son oynanan hazırlık maçlarındaki performansları iyi değildi ama Dünya Kupası başladığında işin rengi değişecektir.

Aslında İngiltere'nin kadrosu 5-6 yıldır sabit. Omurga hep aynı. Fakat bu kez farklı olan kenardaki isim Fabio Capello. Son 10 yılda İngiltere'nin başına geçen en başarılı en tecrübeli hoca tam bir "winner". İngiltere'nin en büyük avantajı Capello olacaktır. Dezavantaj ise kaleciler ve kaptan Ferdinand'ın olmayacak olması. Ama tüm bunlar İngiltere'yi hedefinden saptırmayacaktır. İngiltere'nin en az yarı final oynaması gerekiyor.

A.B.D. ise son yıllarda yükselişte olan bir ülke. Konfederasyonlar Kupası'nı da kazanmak üzereydiler ki 2-0'dan Brezilya'ya kaybettiler. Bu turnuvada da oturmuş kadrosuyla Slovenya ve Cezayir'e şans tanıyacaklarını sanmıyorum. İngiltere'nin ardından 2. takım olarak bir üst tura çıkarlar. Almanya'nın D Grubu'ndaki durumuna göre de çeyrek final şansları var.

Cezayir Afrika'da kavga gürültünün ardından Dünya Kupası'na geldi. Kadrosundaki en tanıdık isim Karim Ziani. O da Wolfsburg'da ilk onbir oyuncusu değildi. Bu Dünya Kupası'nda figüran olarak yer alacaklardır. Çok fazla bir şey söylemeye gerek yok.

Slovenya ise Play-off'ta Rusya'yı eleyerek Dünya Kupası'na gelmeyi başardı. Kadrosundaki en önemli oyuncular Udinese kalecisi Handanovic ve Köln'ün golcüsü Novakovic. Slovenya 2002 Dünya Kupası'na da katılmış ancak puan alamadan elenmişti. Şimdi puan alabilirler belki ama gruptan çıkmaları mucize olur.

D Grubu'nda ise Almanya, Avustralya, Gana ve Sırbistan bulunuyor.

Almanya grubun favorisi ama Ballack'ın olmayacak olması onlar için büyük şanssızlık. Ancak yine de turnuva takımı olmalarının mirasını yiyeceklerdir. Fakat Ballack'ın yokluğunda zorlanmaları ve gruptan 2. olarak çıkmaları benim için sürpriz olmaz.

Avustralya Asya'ya geçti ve oranın da dengesini bozdu. Asya elemelerinin en başarılı takımı olarak Dünya Kupası'na geldiler. Onların yüzünden Yeni Zelanda denilen abuk subuk bir takım Dünya Kupası'na kaldı. Kadrosunda önemli isimleri barındıran bir Avustralya milli takımı var. Kaleci Schwarzer, Lucas Neill, Harry Kewell, Tim Cahill, Mark Bresciano bunlardan bazıları. 2002'de Hiddink yönetiminde gruptan çıkmayı başarmışlar, İtalya'ya 2.turda şaibeli bir şekilde elenmişlerdi. Bu kez de gruptan çıkma şansları var ama bana göre daha iyi takım olan Sırbistan'ı geçmeleri gerekecek.

Gana milli takımı Afrika'nın son yıllarda yükselen değerlerinden. 2006'da gruplardan çıkmayı başaran tek Afrika takımı Gana'ydı. Ancak 2.turda Brezilya'ya elenmişlerdi. Muntari, Appiah, Asamoah, gibi oyuncuları var ama en önemli oyuncuları olan Essien'den faydalanamayacaklar. Gana'nın Essien gibi bir oyuncunun yerini doldurması kolay olmayacaktır. Essien olmadan işleri zor. Ama kupanın Afrika'da olması onlar için motivasyon kaynağı bu da bir gerçek.

Sırbistan elemelerin başarılı takımlarındandı. Radomir Antic yönetiminde Fransa'nın bulunduğu gruptan lider çıkmayı başardılar. Kadrosunda Vidic, Ivanovic, Stankovic ve Krasic gibi birçok tanınmış ve yetenekli oyuncu var. Benim bu Dünya Kupası'nda sürpriz yapmasını beklediğim, kupaya renk katmasını beklediğim takımların başında Sırbistan geliyor. Ballack'ın olmadığı Almanya'nın önünde gruptan lider çıkarlarsa kimse şaşırmasın.

Hiç yorum yok: