BİY

7 Haziran 2010 Pazartesi

2010 Dünya Kupası A ve B Grupları


2010 Dünya Kupası'nın başlamasına artık 4 gün kaldı. Şu anda çok ölü bir şekilde geçen futbol sezonu 4 gün sonra dirilecek ve günde 3 maç izleme imkanına sahip olacağız. Şimdilik vuvezela ve Ömer Üründül konularını bir kenara bırakıp grupları değerlendirmek istiyorum.

A Grubu'nda G.Afrika, Meksika Uruguay ve Fransa mücadele edecek. Bana göre turnuvanın en dengeli grubu bu grup. Hangi takımlar elenirse elensin ya da hangisi gruptan çıkarlarsa çıksınlar sürpriz olmaz bu grupta.

G.Afrika turnuvanın ev sahibi ve arkasında ciddi bir taraftar desteği ile oynayacak. G.Afrika 2002 Dünya Kupası'na katılmış 2006'ya ise katılamamıştı. Bu sürede ise Afrika Uluslar Kupası'nda sadece bir kez gruptan çıkmayı başarabilmişler onda da çeyrek finalde elenmişler. 2004'te grupta 3. olurlarken, 2006 ve 2008'de gruplarını sonuncu tamamlamışlar 2010'a ise katılamamışlardı. Görüldüğü gibi son yıllarda büyük turnuvalarda pek başarıları yok.

Fakat bu kez durum farklı. Dünya Kupası'na ev sahibi olarak katılıyorlar ve istatistikler G.Afrika'nın gruptan çıkacağını gösteriyor. Bundan da daha normal bir şey olamaz. Sonuçta ekstra bir motivasyonla oynayacakları kesin. Ayrıca tribünler bakımından olaya baktığınız zaman ev sahibinin mümkün olduğunca ilerlemesi turnuva için de iyidir aslında. Ancak vuvuzelalar dikkate alındığında aynı şeyi söylemek zor. Dünya Kupaları'nda ev sahibi takımların da hakemler tarafından kollandığı bilinen bir gerçektir. O yüzden G.Afrika milli takımı 1. ya da 2. olarak gruptan çıkacaktır.

Meksika Dünya Kupaları'nın gedikli takımlarından biridir. Hemen hemen her turnuvaya katılırlar ve hemen hemen hepsinde gruptan çıkmayı başarmışlardır. Ancak en önemli başarılarını kendi topraklarında oynanan 1970 ve 1986 Dünya Kupaları'ndaki çeyrek finallerdir. Kadrosunda Rafael Marquez, Guillermo Franco gibi tecrübeli oyuncuların yanı sıra Giovanni Dos Santos ve Carlos Vela gibi yetenekli genç oyuncular da var. Doğrusu Meksika'nın bu gruptan çıkma ihtimali bir hayli fazla.

Uruguay Dünya futboluna geçmişte çok önemli katkı sağlayan günümüzde de benzer şeyi yetiştirdiği futbolcularla yapan bir ülke. Bugüne kadar 2 kez bu kupayı kazanmalarına rağmen en son kupayı 1950'de kazanmışlar ve Brezilyalılar onun acısını halen unutamazlar. Aslında Uruguay çok önemli futbolculara sahip olan bir takım olmasına rağmen genellikle beklentilerin altında kalan bir takım. Bu turnuvada Uruguaylıların en çok güvendikleri isimler Diego Forlan ve Luis Suarez olacaklar. Uruguay'ın gruptan çıkacak potansiyeli var ancak bunun için futbollarını biraz daha ilerletmeleri gerekiyor.

Fransa ise 1998'in şampiyonu 2006'ın finalisti olarak G.Afrika'da. Ancak herhalde daha turnuva başlamadan en antipatik takım konumundalar. Zaten Raymond Domenech yüzünden sevilmiyorlardı bir de Henry'nin İrlanda maçında yaptığı asist tuz biber oldu. Futbol olarak da baktığınız zaman 2006 Dünya Kupası'ndan beri Fransa'nin iyi top oynadığı maç yok. 2006'daki maçlarda da "büyük usta" Zidane'ın katkısı tartışılmaz. Hazırlık maçlarında elde edilen skorlar da umut vermiyor Fransa adına. Ayrıca Benzema ve Nasri'nin kadroya alınmamasını da anlayan beri gelsin. Bu grupta en zor durumda olan takım Fransa ve kendilerini bir şekilde kurtarmak zorundalar.

B Grubu'nda ise Arjantin, Nijerya, G.Kore ve Yunanistan bulunuyor. İlk bakışta Arjantin'in diğer takımlardan çok üstün olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. 2.takım olma konusunda ise 3 takımın da şansları eşit.

Arjantin kupanın hücum olarak en zengin kadrosuna sahip. Messi, Milito, Higuain, Tevez, Agüero, Palermo bunlara Maxi Rodriguez ve Angel Di Maria'yı da eklersek gerçekten inanılmaz bir hücum kadrosu oluşuyor. Üstelik Messi, Milito ve Higuain kariyerlerinin en iyi sezonlarını geçirerek Dünya Kupası'na geldiler. Eğer Maradona bu kadroyu iyi bir şekilde kullanmayı başarabilirse Arjantin'in şampiyonluk için ciddi şansı olur. Ancak orta sahada çok iyi bir sezon geçiren Cambiasso'nun olmayacak olması Arjantin için en büyük sıkıntı kupada.

Nijerya ise Dünya Kupaları'ndaki Afrika takımları denince ilk akla gelen takımlardan birisidir. 2006'da yoklardı ama 2010'da yine 32 takım arasındaki yerlerini almayı başardılar. Kadrosunda Yakubu, Utaka, Martins, Taiwo gibi önemli oyuncular var. Ayrıca Nijerya'nın yetiştirdiği en iyi oyunculardan olan Nwankwo Kanu da kadroda. Nijerya'nın en büyük şanssızlığı John Obi Mikel'i kaybetmiş olmaları. Kadro olarak geçmiş turnuvalara oranla biraz daha zayıf kaldılar ama Dünya Kupası'nın önemli renklerinden biri olacaklardır. Yunanistan'ın tuzağına düşmezlerse gruptan çıkma şansları var.

G.Kore Asya futbolunun son yıllarda yükseliş gösteren ülkelerinden bir tanesi. En önemli başarıları 2002'deki dördüncülükleri. Ancak o dördüncülüğün ne kadar temiz olduğu tartışılır. Nedenini çeyrek finaldeki İspanya maçında arayınız. 2002 dışında G.Kore Dünya Kupaları'nda hiçbir zaman gruptan çıkamadı. Fakat bu gruba baktığınızda çıkma şansları olabilir. Ne Yunanistan ne de Nijerya G.Kore'den çok çok daha iyi takımlar değiller.

Yunanistan 2004 elemelerinden beri yükselişte olan bir takım. 2004'te Avrupa Şampiyonu olup 2006'da Dünya Kupası'na katılamadılar ama onun en önemli sebebi elemelerin kuralarının Euro 2004'ten önce çekilmiş olmasıydı. 2010'a ise elemelerin en kolay grubunda 2. olarak geldiler. Play-off'ta Ukrayna'yı yendiler Dünya Kupası'na katıldılar. Yunanistan Euro 2008'de savunma futbolunu devam ettirme arzusundaydı ancak bu kez papaz pilav yemedi ve son Avrupa şampiyonu unvanıyla geldikleri turnuvadan 0 puan çekerek elenmişlerdi. Yunanistan'ın bir "aksilik" olmazsa yine anti-futbol oynayarak bir şeyler yapma gayreti içerisinde olacağını düşünüyorum. Bakalım bu ne kadar işe yarayacak hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok: