BİY

11 Haziran 2010 Cuma

Beşiktaş'ın Yeni Hocası Bernd Schuster


Beşiktaş Mustafa Denizli ayrıldıktan sonra hoca arayışını tamamladı ve Schuster ile anlaştı. Aslında Schuester haberleri yeni değil hatta tam bir hafta önce NTV Spor'da Beşiktaş'ın Schuster ile anlaştığı haberi verilmiş, Beşiktaşlı yöneticiler bunu yalanlamak için ellerinden geleni yapmış, hatta Juande Ramos'la naylon görüşmeler bile yapılmıştı. Ancak sonuçta Bernd Schuster ile anlaşma sağlandı.

Bernd Schuster hücum futbolunu benimseyen ve takımının da göze hoş gelen bir futbol oynamasını isteyen bir teknik adam. Zaten geçen sene Real Madrid'in geçen sene iki Barcelona maçı arasındaki yanlış hatırlamıyorsam tüm maçları kazanıp sadece bir beraberlik almasına rağmen Barcelona'yı yakalayamamasının nedeni Schuster'in kovulmadan önce savunmayı neredeyse hiç önemsememesinden kaynaklanıyordu. Beşiktaş'a da ilk etapta hücum futbolunu oturtmaya çalıacaktır.

Benim şahsi kanaatim Schuster'in Beşiktaş'ta başarılı olması pek mümkün değil. İstatistik olarak olaya yaklaşacak olursak Son 15 yılda bu ülkenin şartlarını bilmeyen, henüz gelmiş hocaların ilk senelerinde pek başarılı olamadığını gösteriyor. 1996-2000 döneminde Fatih Terim Galatasaray'da 2001'de Mustafa Denizli Fenerbahçe'de, 2002 Lucescu 2. sezonunda Galatasaray'da 2003'te ise bu sefer Beşiktaş'ta, 2004 ve 2005 daha önce Türkiye'de görev yapmış olan Cristoph Daum Fenerbahçe'de şampiyon olmuşlar. 2006'da Galatasaray'ın başında Türkiye'de henüz ilk sezonunu yaşayan Gerets vardı ama çok farklı motivasyon unsurlarının da Galatasaray'ın şampiyonluğununda katkısı vardı. Yine 2007'de belki Süper Lig tarihinin en kalitesiz sezonunda Fenerbahçe 100. yıl olmasının da motivasyonuyla şampiyonluğa ulaştığını belirtmek doğru olacaktır. 2008'de son 6 haftayı Cevat Güler'le geçiren ve tüm maçları kazanan Galatasaray'ın şampiyonluğu da değişik bir şampiyonluktu. 2009'da Mustafa Denizli Beşiktaş'ı bir kez daha mutlu sona ulaştırırken 2010'da da Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'u şampiyonluğa uzandı. Görüldüğü üzere ilk senesinde şampyonluğa ulaşanların hemen hemen hepsi daha önce bu ülkede çalışmış yabancı hocalar ya da ülkenin şartlarını iyi bilen yerli hocalar. Futbolculuğunda yıllarca İspanya'da oynamış ve teknik direktörlük kariyerinde de İspanya'da görev yapmış olan Schuster'in La Liga'da başarılı olması son derece doğal. Ancak İspanya'dan buraya gelen hiç kimse buraya uyum sağlayamazken Schuster'in uyum sağlaması çok kolay gözükmüyor. Bence Schuster ikinci bir Del Bosque vakası olması çok muhtemel bir isim. Ancak Beşiktaş'a istediği futbolu oynatırsa Beşiktaş maçları çok güzel geçer.

Bir de Beşiktaş ile medya arasında resmen savaş çıkmış durumda ki burada iki tarafın da haklı olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle Schustter haberleri çok uzun zamandan beri var. Ayrıca Beşiktaş'ın Mustafa Denizli ile sözleşme imzalayıp bunu yürürlüğe sokmaması fiyaskodur. Tabi burda medya görevini yapmış Schuster haberlerini yayımlamıştır. Sonuç olarak haberler doğru çıkmıştır. Burada Beşiktaş yönetimi medyayı değil bu haberi sızdıran köstebekleri suçlamalıdır. Ancak hemen hemen tüm Beşiktaşlı spor yazarlarının sırf Mustafa Denizli ile kişisel dostlukları olduğu için de Beşiktaş yönetimine daha fazla yüklendiklerini düşünüyorum. Mustafa Denizli yerine başka biri olsaydı birçoğunun tutumu böyle olmayacaktı.

Hiç yorum yok: