BİY

10 Haziran 2010 Perşembe

2010 Dünya Kupası G ve H Grupları


Kupanın başlamasına artık bir gün kaldı ve biz de son iki grubu değerlendirmek suretiyle takımları değerlendirme işini bitireceğiz.

Böylesine büyük turnuvaların bitmeyen bir geyiği vardır. "Ölüm grubu" geyiği... Bu turnuvada da bu unvan Brezilya, Portekiz, Fildişi ve Kuzey Kore'nin bulunduğu G Grubu'na layık görüldü. Her ne kadar Kuzey Kore biraz işi bozsa da Brezilya, Portekiz, Fildişi üçlüsünden birinin bir üst turu göremeyecek olması talihsizlik. Ayrıca bu gruptan çıkacak takımlardan birinin İspanya ile bir üst turda eşleşme ihtimalleri de var ki o da hiç iyi olmadı.

Brezilya bugüne kadar düzenlenen tüm turnuvalara katılan bu kupayı beş kez kazanan kendi ev sahibi olup da kazanamayan ancak kendi kıtası dışında kazanan tek takım. Brezilya kupanın doğal favorisi demek yanlış olmaz. Ancak Brezilya'nın kadrosunda özellikle Dunga dönemi ile birlikte aslında biraz gerileme var. Eskiden Brezilya kadrosunda Galatasaray, Villareal, Santos, Panathinaikos, Sevilla, Benfica, Cruzerio, Wolfsburg gibi takımlardan fazla futbolcu olmazdı. Ancak şimdi kadronun yarısı bu takımlarda oynayan futbolculardan oluşuyor. Ancak hala çok önemli oyuncuları, çok kaliteli bir kadroları var.

Brezilya 2006'da da favori gösteriliyordu ama oynadıkları futbol iyi değildi. 2010'da yine favorilerden birisi ve bu kez daha doğru bir futbol oynuyorlar. Futbollarında samba esintileri yok belki ama doğru işler yapıyorlar. Ancak Brezilya 2014'te kendi evinde kupayı zaten kazanır. O yüzden bu kupaya elleşmesinler istiyorum.

Kuzey Kore hakkında fazla yorumda bulunmak doğru olmaz. Ancak Wikipedia'ya göre 23 kişilik kadroda 2'si Japonya'da 1'i de Rusya'da olmak üzere 3 oyuncu Kuzey Kore'nin dışında futbol oynuyor. PES 2010'daki Kuzey Kore 5'li savunmayla oynuyor. Yapılan tahminler de bu şekilde oynayacakları yönünde. 1966'daki başarılarını tekrar etmelerini pek mümkün görmüyorum.

Fildişi Sahilleri 2006'daki gibi kötü bir kura çekti. O zaman da Arjantin, Hollanda ve Sırbistan ile aynı gruptaydılar. Şimdi de Brezilya ve Portekiz ile baş etmeleri gerekiyor. Japonya ile oynanan hazırlık maçında Drogba'nın kolunun kırılması Fildişi'nin umutlarını azalttı. Gruptaki ilk maçın da Portekiz'le olması Fildişi'nin işini zorlaştırıyor. Eğer Drogba Portekiz maçına yetişemezse gruptan çıkabileceklerini sanmıyorum.

Portekiz son 15-20 yılda yaptığı atılımlarla milli takımlar düzeyinde Dünya'da çok önemli bir noktaya geldi ve önemli yıldızlar yetiştirmeye başladı. Portekiz'in altın jenarasyonu denilen Figolu, Rui Costalı takım bugün Ronaldo gibi, Deco gibi, Simao gibi kaliteli oyuncularla devam ediyor. Ancak Portekiz'in en önemli sorunu bu kadar iyi orta saha oyuncuları yetiştirmelerine rağmen bir türlü çok kaliteli bir santrofor yetiştirememeleri. Bunun sıkıntısını da bu tür turnuvalarda daima yaşıyorlar. Ayrıca benim "çakma C.Ronaldo" olarak nitelendirdiğim Nani'nin antrenmanda sakatlanması da Portekiz için kötü bir durum. Portekiz kağıt üstünde grubu 2. bitirir gibi gözüküyor. O zaman da kağıt üstünde H Grubu lideri İspanya ile karşılaşırlar ki o da çeyrek final şanslarını çok azaltır. Bu son iki gruptaki takımlar diğerlerine göre çok şanssızlar.

H Grubu son Avrupa şampiyonu İspanya'nın grubu. Bu grupta İspanya ile birlikte İsviçre, Şili ve Honduras bulunuyor. İspanya sadece bu grubun değil kupanın da favorilerinden biri. Açıkçası daha önce bu kupayı kazanmamış bir takım oldukları için de desteklediğim takımlardan biri. Oynadıkları futbol da ortada. Takımın bir omurgası var ve bu takım 4 seneden beri bu futbolu oynuyor. Sanki bir milli takım değil de kulüp takımı gibiler. Bu çok önemli bir avantaj İspanya adına. Yalnız beni korkutan bir şey var o da herkes tarafından favori gösterildikleri için bir kazaya uğramaları.

İsviçre son 4-5 yıldır futbolda ciddi ilerleme kaydetti. 2004 yılından beri birine ev sahibi olarak her büyük turnuvaya katıldılar. Kadrosu Senderos ve N'Kufo hariç İsviçre ve İsviçre'nin komuşularında oynayan futbolculardan kurulu. Hakan Yakın, Gökhan İnler ve Eren Derdiyok bizim açımızdan dikkat çeken oyuncular olacak. İsviçre Şili ile ikincilik mücadelesine girecektir ve bu konuda avantajlı olan taraf onlar. Ayrıca Ottmar Hitzfeld'i de unutmamak lazım.

Honduras uzun bir aradan sonra yeniden Dünya Kupası'nda. Bugüne kadar olan maceraları ise pek parlak değil. En önemli oyuncuları David Suazo. Honduras'ı bizimle yaptıkları hazırlık maçında izleme şansı bulduk. Doğrusu pek iyi bir takım değil. Bu grupta da pek şansları yok.

Şili zaman zaman Dünya Kupaları'nda boy gösteren bir takımdı. Kadrosunda Matias Fernandez, Mark Gonzalez gibi önemli oyuncuların yanı sıra Beşiktaş'ta oynayan Rodrigo Tello var. İsviçre ile ikincilik mücadelesi yapacaklar ama İsviçre'yi bu konuda daha şanslı görüyorum. Sonuçta daha oturmuş bir takım ve bu noktaya da yıllardır planlayarak geliyorlar.

Hiç yorum yok: