BİY

15 Temmuz 2010 Perşembe

Dünya Kupası'nın Hayal Kırıklıkları - Afrika Takımları


Bu Dünya Kupası Afrika'da düzenlendiğinden G.Afrika haricindeki diğer Afrika takımları da kupayı sahiplenmişlerdi. Ancak Gana dışında tüm Afrika takımları kupada umduğunu bulamadı.

G.Afrika Mc Carthyli kadrosuyla 2002 Dünya Kupası'na katılmıştı. 2010'da ise ev sahibiydiler. Ben ev sahibi olmalarının avantajını FIFA'nın da iteklemesiyle kullanabileceklerini düşünüyordum. Ancak kadro kalitesi olarak çok aşağı seviyede bir takım olmaları gruptan çıkmalarına engel oldu ve ilk turda elenen ilk ev sahibi ülke oldular. Son Fransa galibiyeti ise onlar için teselli oldu.

Nijerya uzun yıllardır Dünya futbol sahnesinde olmayan bir ülke. Bugünkü Fildişi Sahilleri'nin yerine bir zamanlar Nijerya vardı. Amokachi, Okocha, Kanu, Uche, Babayaro, Babangida gibi oyuncuların olduğu Nijerya o günlerini arıyor. Aslında Dünya Kupası'nda şanssız olduklarını da söylemek gerekir. Arjantin maçında en azından bir gol atmayı haketmişlerdi. Yunanistan maçında ise herşey Nijerya'nın lehine gelişirken 10 kişi kalmaları maçı Yunanistan'ın kazanmasına neden oldu. Son G.Kore maçını kazansalar yine gruptan çıkacaklardı ama beraberlik grupta sonuncu olmalarına neden oldu.

Nijerya 2008 Pekin Olimpiyatları'nda final oynamıştı. Ancak o performanslarını Dünya Kupası'na yansımadı. Ancak ilerleyen yıllarda Nijerya eski günlerine dönmeye yakın.

Kamerun 1990 Dünya Kupası'nda çeyrek final oynayarak Afrika futbolunun önünü açmıştı. Şimdilerde ise Samuel Eto'o liderliğinde başarı arıyorlar ama Dünya Kupası'nda hayal kırıklığı yaratan takımlardan biri de onlar oldu. İlk maçta Japonya karşısında oldukça kötüydüler. 1-0'dan sonra beraberlik için uğraştılar ama kaybettiler. Topun bir o kalede bir diğer kalede olduğu maçta ise Danimarka'ya kaybederek Dünya Kupası'na en erken veda eden takım oldular. Son Hollanda maçı ise sadece formaliteydi.

Kamerun Afrika takımlarının klasik özellklerine sahip bir takım. Hem son vuruşlarda etksizler, hem savunmada çok hata yapıyorlar hem de oyun disiplininden çabuk kopuyorlar. Bir de buna kötü futbol eklenince başarı hayal oluyor. İlerleyen yıllar Kamerun için ne getirir hep beraber göreceğiz.

Fildişi Sahilleri her Afrika Uluslar Kupası'nın en büyük favorisi son yıllarda. Ancak hepsini Mısır kazandı o ayrı. Gerçekten kadro kalitesi olarak oldukça üst düzey bir takım ama iki Dünya Kupası'nda da düştükleri gruplar önlerini tıkadı. Hem 2006'nin hem 2010'un ölüm grubundaydılar ve işleri kolay değildi. Nitekim Brezilya ve Portekiz'i geçemediler ve bir kez daha eve erken döndüler.

Drogba 32 yaşında. 36 yaşında 2014'te olması zayıf ihtimal. Drogba kadar kaliteli bir golcüyü 4 yılda çıkarmaları pek ihtimal dahilinde değil gibi. İnsan da biraz kura şansı da olmalı.

Hiç yorum yok: