BİY

11 Temmuz 2010 Pazar

İstatistikler


Bu akşamki final maçının bazı ilginç istatistikleri var.

Bu akşam daha önce bu kupayı kazanamamış iki takım karşılaşacaklar ve bir tanesi adını Dünya Kupası şampiyonu olan takımlar arasına yazdıracak ve formasına bir yıldız alma hakkı kazancak. En son daha önce kupayı kazanamamış iki takım karşı karşıya geldiğinde sene 1978'di ve finaldeki takımlardan biri yine Hollanda'ydı. Arjantin ise kendi evinde düzenlenen turnuvada ilk kupasını kazanmıştı.

Bu akşam finali İngiliz hakem Howard Webb yönetecek. Daha önce İngiliz bir hakemin yönettiği final maçı 1974 finaliymiş ve ne tesadüf ki Hollanda yine finalde ev sahibi Batı Almanya'ya mağlup olmuştu.

Dünya Kupaları'nda en çok final oynayan takımlar 7'şer kezle Almanya ve Brezilya. Ancak bu iki takım 2002 finalinde ilk kez karşılaştıklarından beri finale çıkamıyorlar. 2006'da Brezilya yine çeyrek finalde elenirken Almanya 3. olmuştu. Bu kupada da aynısı oldu. 2002'den geriye giderken Almanya ve Brezilya'nın finalde olmadığı ilk kupa 1978 Dünya Kupası. O finali Hollanda ve Arjantin'in oynadığını yazmıştık.

2006'da Fransa çeyrek finalde Brezilya'yı eleyip finalde kaybetmişti. İtalya ise yarı finalde Almanya'yı geçip kupayı kazanmıştı. Yine Hollanda çeyrek finalde Brezilya'yı eleyip finale gelirken İspanya yarı finalde Almanya'yı geçti ve Almanya yine 3. oldu. Tarih tekerrür ederse İspanya şampiyon olur.

1990 Dünya Kupası'nı forma sponsoru Adidas olan Almanya kazanırken, 94'ü Nike giyen Brezilya, 98'i Adidas giyen Fransa 2002'yi yine Nike giyen Brezilya kazandı. 2006'da ise araya Puma giyen İtalya girdi. Sanki sıra Adidas giyen bir takıma gelmiş gibi gözüküyor. O da İspanya'yı işaret ediyor.

Markalardan bahsetmişken turnuva öncesinde "Geleceği sen yaz." temalı raklam filmi çok beğenilen Nike'ın reklamında Kobe Bryant hariç kim oynadıysa işleri ters gitti. Roger Federer bile Wimbledon'da yarı finali göremedi. Eğer bu reklamın uğursuzluğu devam ederse Hollanda'nın işi zor.

Hollanda bu akşam maçı 90 dakikada kazanmayı başarırsa Brezilya'dan sonra Dünya Kupası'nda oynadığı tüm maçları kazanıp şampiyon olan 2. takım olacak. Ayrıca Hollanda elemelerdeki tüm maçlarını da kazanmış bir takım. Yalnız geleneksel şanssızlıkları devreye girerse bu işi buraya kadar getirip son maçı kaybetmişler olurlar ki konuştuğumuz takım Hollanda olduğu için bu hiç şaşırtıcı olmaz.

İspanya bu akşam galip gelen taraf olursa ilk maçını kaybedip kupayı kazanan ilk takım olacak. Daha önce Arjantin 1990'da ilk maçını kaybedip finale gelmiş ancak Almanya'ya mağlup olmuşlardı.

Bu akşam bir Avrupa takımı ilk kez kendi kıtası dışında kupaya uzanacak. Daha önce Brezilya 1958'de İsveç'te 2002'de ise G.Kore ve Japonya'nın ortaklaşa düzenlediği kupada bu başarıya ulaşmıştı.

Bugüne kadar düzenlenen 18 Dünya Kupası'nda G.Amerika takımları ve Avrupa takımları 9'ar kez şampiyon oldular. Bu akşam kupayı bir Avrupa takımı kazanacağından Avrupalılar durumu 10-9 yapacak.

Brezilya kendi ev sahibi olduğu turnuvayı kazanamayıp şampiyonlukları olan tek takım. Eğer bu akşam İspanya şampiyon olursa o da aynı unvana sahip olacak. 1982'de İspanya'da organize edilen kupayı İtalya kazanmıştı. Hollanda için de benzer bir durum geçerli aslında ama onlar zaten Dünya Kupası'na hiç ev sahipliği yapmadılar.

Son olarak "kahin ahtapot Paul" final için İspanya'yı tercih etti. Bakalım kendisi haklı çıkacak mı? Yalnız finallerdeki performansında biraz sıkıntı var gibi. Euro 2008 finalinde Almanya'yı seçmiş ancak kupayı İspanya kazanmıştı.

1 yorum:

Seçkin Deniz dedi ki...

bu gece paul'un haklı çıkmasını çok istiyorum :)

Lenovo Warcraft 3 Ligi