BİY

12 Temmuz 2010 Pazartesi

Şampiyon İspanya


2010 Güney Afrika Dünya Kupası'nda son Avrupa şampiyonu İspanya mutlu sona ulaştı ve ilk kez Dünya Kupası'nın sahibi oldu. Hollanda ise çıktığı 3. finalden de kupasız döndü.

Maç öncesi İspanya'nın rahat bir galibiyet alacağı konuşuluyordu. İlk 15 dakika beklentiler doğrultusunda oynansa da 70.dakikaya kadar Hollanda İspanya'yı zaman zaman sertliğe de başvurarak iyi durdurdu ve dengeyi sağladı. İspanya'yı kendi seviyesine çekti. Tabi Hollanda'nın sertliği ve hakemin sarı kartları çıkarmaya başlaması maçta kırmızı kart çıkacağına delaletti. Aslında bu maç final maçı olmasa de Jong'un Xabi Alonso'ya yaptığı hareket çok rahat bir şekilde kırmızı kart olurdu. Umut Sarıkaya deyimiyle resmen kalbine tekme attı.

İkinci yarıya İspanya daha istekli başladı. Ancak bu istek sonuç vermeyince Del Bosque Pedro-Navas değişikliğine gitti ve Navas oyuna hareketlilik getirdi. Ancak bu hareketlilik de fayda etmedi ve Robben çok net iki pozisyondan faydalanamadı. Hollanda o pozisyonları atıp skor üstünlüğünü ele geçiremeyince rakibinin oyununu bozmaya yönelik oyunundan dolayı fizik olarak geriledi. Ayrıca Dirk Kuyt gibi maçın her dakikasında ayakta kalabilen bir oyuncunun oyundan alınması bana göre çok yanlıştı. 87.dakikada Del Bosque Alonso-Fabregas değişikliğini yaptı ve bu değişikliğin meyvesini İspanya uzatmalarda aldı.

Uzatmalarda Hollanda oyundan iyice düşerken İspanya her atağında tehlikeli gelmeye başladı. Özellikle Fabregas ve Navas etkili olurken Iniesta da bu oyunculara eşlik etmeye başladı. Gol olacaksa bu golün İspanya'dan geleceği belliydi. 109'da Heitinga ikinci sarı karttan atılınca Hollanda'nın tek şansı artık penaltı vuruşları olabilirdi. Ancak maçın adamı Iniesta 116'da attığı golle ülkesini şampiyonluğa taşıdı.

Eğer bu akşam maç 70 dakika oynansaydı Hollanda maçı hakeden takım olabilirdi. Belki aşırı sert oynadılar ama İspanya'nın pas trafiğini de iyi kestiler. Ancak hem fizik olarak oyundan düştüler hem de yedek kulübesi daha zengin olan İspanya değişikliklerle maçı kendisine çevirmeyi bildi. Bugün Hollanda'da sadece kenardan van der Vaart fark yaratabilecek oyuncuyken, İspanya'da Navas, Fabregas, Torres, Silva, Mata gibi oyuncular var. Zaten Navas ve Fabregas'ın bu maçta oynadığı oyun ortada.

Nasıl diğer kulüp takımlarıyla Barcelona'yı ayrı bir yere koyuyorsak milli takımlar arasında da İspanya'nın ayrı bir yeri var. Omurgası Barcelona üzerine kurulu olduğu için kulüp takımı gibi oynuyorlar. Bu çok büyük bir avantaj. Bu Dünya Kupası'nı da hakederek kazandılar diyebiliriz. Hollanda ise finale kadar çok başarılı bir şekilde geldi. Ama önceki turnuvalardaki elenmelerinden farklı olarak bu sefer kendilerinden daha iyi bir takıma yenildiler. Finalde fizik olarak oyundan düştüler ve uzatmalarda İspanya'ya karşılık veremediler. Bu da kupayı kaybetmelerine neden oldu.

2010 Dünya Kupası'nı İspanya kazandı ve tarihinde ilk kez bu bşarıya ulaştı. Kupa 4 sene sonra ise Brezilya'da. Tribün atmosferi açısından 2014 çok güzel bir kupa olacaktır. En azından vuvuzela olmayacak.

Hiç yorum yok: