BİY

5 Temmuz 2010 Pazartesi

Maradona, Zidane, Messi


Arjantin'in Dünya Kupası'na çeyrek finalde hezimete uğrayarak veda etmesi sonucu birçok futbol otoritesi ya da kendini otorite sanan birçok aklıevvel Arjantin'in oyun planının tamamen ileride oynayan oyuncuların bireysel yeteneklerine dayalı olmasından dolayı kupaya veda ettiği tezini savunuyorlar. Buraya kadar herşey tamam da futbol artık takım halinde oynandığından bir futbolcunun (ki burada kastedilen Lionel Messi.) takımı tek başına sırtlayıp Dünya Kupası kazandıramayacağı söylenyor ki işte ben buna karşı çıkıyorum.

Buna karşı çıkmamın nedeni ise 4 sene önce final oynayan Fransa'dır. Hatırlayın o turnuvaya Fransa berbat bir şekilde başlamış ilk 2 maçında İsviçre ve Güney Kore'yle berabere kalmıştı. Ancak son maçında Togo'yu yenmeyi başarabilmiş ve gruptan çıkmıştı. Gruptan çıktıktan sonra ise Zinedine Zidane sazı eline almış zaman zaman Ribery'nin de katkılarıyla takımını adeta tek başına finale çıkarmıştı. Finalde ise İtalya'ya penaltılar sonucu kaybetmişlerdi ki belki Zidane Materazzi'ye kafa atmasa penaltılarda kazanan Fransa olacaktı.

Gelelim Messi'nin sürekli mukayese edildiği Diego Armando Maradona'nın Dünya Kupası'nda oynadığı maçlara. 1986 Dünya Kupası'nda Arjantin turnuvada oynadığı maçlarda kalesinde toplam 5 gol görmüş ve 2 gol yediği tek maç finaldeki Almanya maçı. Yani iyi kötü bir savunma yapmışlar. 1990'da ise gruptan zar zor çıkmalarına rağmen ikinci turda Brezilya'yı 1-0 çeyrek finalde Yugoslavya'yı yarı finalde ise İtalya'yı penaltılarla geçmişler finalde ise Almanya'ya son dakikalarda yedikleri penaltı golüyle kupayı kaybetmişlerdi. Toplamda yedikleri gol sayısı ise 4. Yani 2010'da tek maçta yedikleri kadar.

Görüldüğü gibi Maradona takımını tek başına götürürken Arjantin savunması kevgire dönmemiş görevini yapmış. Keza 2006'da Fransa final oynadığında turnuva boyunca yedikleri gol sayısı 3. 2010'daki Arjantin ise turnuva başladığından beri savunmasında SOS veren bir takımken Messi'den Maradona'nın, Zidane'ın yaptığını beklemek ya da "Bir futbolcu takımını tek başına şampiyon yapamaz." demek bana göre Messi'ye yapılmış bir haksızlıktır. Çünkü ne 1986 ve 1990'daki Arjantin'i Maradona sırtlarken ne de 1998 ve 2006'daki Fransa'yı Zidane sırtlarken takımları 2010'daki Arjantin kadar kötü savunma yapmıyordu. Ayrıca gol atamamış olsa bile Messi'nin oynadığı futbol kötü değildi. Zaman zaman kendisinden daha iyi olduğu iddia edilen C.Ronaldo'nun yerine Portekiz'de Messi olsaydı Portekiz daha etkili bir futbol oynardı. Hiçbir şey olmasa abuk subuk yerlerden şut çeken bir adam yerine takımına daha çok katkı sağlayan biri sahada olurdu.

Sonuç olarak elinizde Messi gibi yetenekli bir futbolcu varsa savunma güvenliğini sağlama alarak Messi'nin işini kolaylaştırabilir ve hücumda Messi'nin yapacaklarıyla galibiyetler alabilirsiniz. Ama siz bir maçta 4 gol yiyip Messi'den 3 gol 2 asist gibi bir performans bekliyorsanız Messi'nin şaka yollu değil cidden uzaylı olması gerekir.

Hiç yorum yok: