BİY

2 Aralık 2010 Perşembe

2018 Rusya'da 2022 Katar'da


FIFA 2018 ve 2022 Dünya Kupaları'na ev sahipliği yapacak ülkeleri bugün açıkladı. Turnuvalar daha önce ev sahipliği yapmamış olan Rusya ve Katar'a verildi.

2018 için 4 aday vardı. Rusya'nın dışında İngiltere, Portekiz-İspanya ve Belçika-Hollanda adaylıkları vardı. Aslında bu turnuvayı düzenlemeye en yakın ülke İngiltere olarak görülüyordu. 2 ülke ortaklıklarına ise FIFA'nın sıcak bakmamasından dolayı Portekiz-İspanya ve Belçika-Hollanda adaylıklarının şansı azalıyordu. Oysa ki bu ülkelerin ulaşım konusunda Rusya'ya göre çok daha fazla avantajı vardı. İngiltere ise bu turnuvayı düzenlemek için çok hırs yaptı ve belki de bu hırsının kurbanı oldu. Özellikle medyada FIFA İcra Kurulu üyeleri ile ilgili yaptıkları haberler diğer üyeleri ayar etmiş olacak ki İngiltere ev sahibi olamadı. Doğrusu iyi de oldu çünkü çok antipatik olmaya başlamışlardı.

2022 için ise 5 aday vardı. Bu adaylar Katar, Avustralya, ABD, Japonya ve Güney Kore'ydi. Japonya ve Güney Kore 2002'de birlikte düzenledikleri için 2022'yi tekrar almaları zor görünüyordu. Yine Japonlar 3D yayınla ve hologramik olaylarla bir yenilik getirme çabası içerisine girdiler ama Güney Kore'nin sunduğu yeni bir şeye şahit olamadık. ABD ise yine yakın sayılabilecek bir zamanda ev sahipliği yaptığından şansı epey azdı. Geriye ise Avustralya ve Katar kalmıştı. Avustralya'da maçların yayın saati Avrupa'ya çok ters kaldığından bir sıkıntı söz konusuydu. Bunun sonucunda da 2022 Katar'a verildi. Tabi Katar'ın küçük bir ülke olmasından dolayı statlar çok küçük bir alana dağılmış olacak. Ayrıca sıcaklık da önemli bir sorun olacak. Her ne kadar statlara son teknoloji soğutma sistemleri konulacak olsa da statların dışında sıkıntılar yaşanacaktır.

FIFA 1994'ten bu yana daha önce Dünya Kupası düzenlenmemiş kıtlara şans veriyor. 94'te ilk defa Kuzey Amerika'da, 2002'de ilk defa Asya kıtasında, 2010'da ise Afrika kıtasında Dünya Kupası düzenlendi. 2014 sırası Güney Amerika'ya geldiğinden organizasyon Brezilya'ya verildi. 2018'de ise sıra Avrupa'daydı ve daha önce ev sahipliği yapmayan Rusya'ya verildi. 2022'de Ortadoğu'ya şans verildi. FIFA'nın futbolu daha geniş kitlelere yayma isteği özellikle Katar kararında önemli bir faktör. Diyeceğim ki acaba biz Avrupa Şampiyonası yerine Dünya Kupası'na mı kassak? Gerçi bu Blatter bize ayar oluyor bize vermezler.

Hiç yorum yok: