BİY

10 Aralık 2010 Cuma

Mecburiyet


PFDK Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrasında her iki kulübe de ağır cezalar verdi. Beşiktaş iki maç tarafsız sahada seyircisiz, Bursaspor ise 2 maç seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı. Tabi son günlerde sürekli tartışılan Sporda Şiddet Yasası'nın uygulanması, ya da yeniden yasa yapılması tartışmalarının da etkisi ile taraftarlar "100-150 kişinin yaptığının cezasını tüm taraftar çekiyor." diyerek isyan etmeye başladı.

Öncelikle şunu söyleyeyim:
Futbol Disiplin Talimatı:
MADDE 6 – SORUMLULUK
(1) Ev sahibi kulüp, müsabakanın oynanacağı stadın ve çevresinin düzeninden ve güvenliğinden sorumludur.
(2) Kulüpler, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek her türlü olaydan sorumlu olup müsabakanın organizasyonuna ve güvenliğine ilişkin tüm talimatlara uymakla yükümlüdür.
(3) Kulüpler, futbolcularının, görevlilerinin, yöneticilerinin, üyelerinin, özel güvenlik görevlilerinin ve taraftarlarının ihlallerinden dolayı objektif olarak sorumludur.Meydana gelen zarar sorumlulara tazmin ettirilir.

MADDE 51 – SAHA OLAYLARI
(1) Stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal eden kişiler, iki aydan iki yıla kadar soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı, müsabakalardan men, stadyuma giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
(2) Seyircisi, mensupları, futbolcuları nedeni ile olaylardan sorumlu kulüplere, saha kapatma, veya müsabakayı seyircisiz oynama cezaları ayrı ayrı veya birlikte verilebilir.
(3) Profesyonel futbol faaliyetlerine ilişkin saha olaylarında, sorumlu kulüp hakkında, bu cezalar ile birlikte ayrıca para cezasına hükmedilebilir. Disiplin Kurulu, olayın niteliğine göre, sorumlu kulüp hakkında yalnızca para cezası vermekle de yetinebilir.
(4) Meydana gelen zarar sorumlulara tazmin ettirilir.

Bu iki madde çok açık. Ev sahibi takımın sorumluluğu sadece stadın içini değil aynı zamanda çevresini de kapsıyor. Bu yüzden Beşiktaş stad etrafında meydana gelen olaylardan sorumlu oluyor. Ayrıca yine 6.maddede belirtildiği gibi her iki takım da müsabaka öncesinde meydana gelecek olaylardan sorumludur. Bu yüzden 51.maddede belirtilen Saha Olayları ifadesine stadyumun çevresinde yaşanan olaylar da dahildir. Bunlardan dolayı TFF'ye çemkirmenin bir manası yok. Kendi koydukları kuralı uygulamak zorundalar. Aksi takdirde çifte standart meydana gelir.

Burada tartışılması gereken olaylara karışan ne kadar insan varsa bunların teker teker tespit edilip, stadyumlara giriş yasağı uygulanmasıdır. Ayrıca adlî bir olaya karışmışsa da TCK'nın ilgili hükümlerince de cezalandırılmasıdır. Bunlar yapılmadığı sürece seyircisiz oynama cezaları devam edecektir.

Hiç yorum yok: