BİY

13 Aralık 2010 Pazartesi

Hoca Etkisi


Kimileri teknik direktörün takıma katkısı %10-%15'tir der. Eğer öyleyse kötü sonuçlarda niye ilk önce teknik adam gönderilir? Kimileri de teknik direktörün takıma katkısının %100 olduğunu düşünür. Futbol matematik olmadığından bu tür oranlamalar yapılması doğru değil bana göre. Bu sadece takımdan takıma değişkenlik gösterir. Örneğin İspanya milli takımı için teknik direktör katkısı çok yüksek değildir. Aragones'le Avrupa Şampiyonu olan takım Del Bosque ile Dünya Kupası'nı kazanmıştır. Öte yandan Mourinho ile uçan Inter de Benitez ile yerlerde sürünmektedir.

Ligimize dönelim. Bugün hiç kimse Türkiye'nin en kaliteli kadrosunun Trabzonspor'da olduğunu söylemez. Ama en iyi takım olduğuna ve bulunduğu yeri sonuna kadar hakettiğine de kimse itiraz edemez. Burak Yılmaz gibi, Engin Baytar gibi futbollarından çok başka türlü problemlerinin tartışıldığı oyunculardan bugün Şenol Güneş azami verim almasını biliyor. Elbette Trabzonspor'un bu oyuncular için son fırsat olduğu gerçeği de var. Ancak farklı durumlardaki diğer birçok oyuncu için de aynı şeyler geçerli. Burada ciddi bir teknik adam başarısı vardır.

Fenerbahçe'yi ele alalım. Brezilya milli takımına çağırılan ve oynatılan bir sol bek, Andre Santos var kadroda. Ve Aykut Kocaman'ın Caner'e rağmen kullanmamakta ısrar ettiği bir adam. Bir tarafta Burak Yılmaz gibi bir adamdan faydalanmasını bilen Şenol Güneş, diğer tarafta ise bir türlü Brezilya milli takımının sol bekini kullanamayan, ondan istifade edemeyen Aykut Kocaman. Sanıyorum sadece buradan bile iki takımın ligdeki konumlarını değerlendirebiliriz.

Fenerbahçe ile Trabzonspor arasındaki puan farkı 9'a çıktı. Yine Beşiktaş da Eskişehir mağlubiyetiyle 12 puan geride kaldı. Biri Messi'yi diğeri C.Ronaldo'yu transfer etse bana göre yine de bu fark kapanmaz. O yüzden lig İstanbul takımları için bitmiştir. Bundan sonra şampiyonluk yarışındayız demek, kendini kandırmaktan başka bir şey değildir. Artık Bursa'yla Trabzon'la devrimcilik oynar, kendinizi tatmin edersiniz.

Hiç yorum yok: