BİY

6 Aralık 2010 Pazartesi

Hak


Geçen sene son maçta Bursaspor ve Beşiktaş'ı yenip şampiyon olunca artık iki camia arasındaki buzlar erir husumet kalmaz deplasman yasağı da bu sene kalkar diye düşünüyorduk. Ancak dün yaşanan olaylar gösterdi ki "çağ dışı" olarak nitelenen bu uygulamanın devamında fayda varmış.

Bu uygulama çağ dışı bir uygulama olabilir. Ancak bir insan ya da topluluk çağ dışı davranıyorsa çağdaş uygulamaları haketmiyordur. Medeniyetin beşiği olarak nitelendirebileceğimiz Fransa'nın PSG kulübü de taraftarına deplasman yasağı getirmedi mi geçen sene? Durduk yerde böyle bir karar almadı herhalde bu adamlar. Taraftarlarının yaptığı ırkçılık ve çıkardığı olaylar buna sebep oldu. Burada ise daha böyle olaylar yaşanmadan bu yasak getirildi. Bir nevî önlem alındı. Dün yaşananlardan sonra da bu iş uzun süre böyle devam edecek gibi gözüküyor.

"Yenilsen de Yensen de" programında Cumartesi günü bu maça bir hayli geniş yer verilmişti. Programda hep "Statlar kötü, polisler kötü yok Avrupa'da böyle davranmıyor polis." minvalinde şeyler söylendi. Allah aşkına deplasmana gidenler efendi efendi oturuyordu da polis gelip durduk yere mi copladı, biber gazı sıktı ya da orantısız güç kullandı. Hiç kimse bana bilimum kesici, delici, yaralayıcı ekipmanla maça giden bir insanın tek derdinin "takımını deplasmanda yalnız bırakmamak" olduğunu söylemesin. Aynı şeyler olaylara karışıp Bursaspor taraftarlarını yaralayan Beşiktaşlılar için de geçerli. Bu insanların derdi futbol falan değil. "Hak verilmez alınır." diye bir laf var. O laf boşuna söylenmiş laf değil. Her iki takım taraftarı da deplasmana gitmeyi hakedene kadar bu yasağın devamında fayda var.

Bu işin çözümüne gelecek olursak. Bu işi çözecek insanlar yöneticiler, valilik, emniyet falan değil. Bunlar sadece olaylar engellemek için tedbir alabilir. Ancak olay çıkaracak adamı engelleyemezler. Nitekim engelleyemediler. Bu işi çözecek olanlar taraftarlardır. İki kulübünde önde gelen taraftar grupları var. Eğer hakkaten bu insanların derdi deplasmana gidebilmek, takımına destek olabilmekse internet sitelerine bildiri koysunlar. "Biz bu işi sonlandırmak istiyoruz." desinler. Bir yerde buluşulsun, oturulsun, konuşulsun hatta baklavalar ikram edilsin geçmişte yaşananlara bir sünger çekilsin. Zaten çağdaş insan davranışı da budur. O zaman "çağ dışı" olarak nitelenen uygulamalara son verilir, insanlar da hakettiği muameleyi görürler.

Hiç yorum yok: