BİY

16 Ekim 2009 Cuma

2010 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri

2010 Dünya Kupası Avrupa elemeleri sona erdi. Daha doğrusu grup maçları bitti Kasım’da ikinciler baraj maçları oynayacak. Favori takımların önemli bir kısmı finallere katılmayı başarsalar da arada sürprizler de yaşandı. Fransa, Portekiz gibi güçlü takımlar Play-off’a kalabildiler. Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye ise Play-off’a bile kalamadılar.



1.Grup oldukça güçlü bir gruptu. Danimarka Portekiz’in önünde birinci oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse şansı da yardım etti. Özellikle deplasmanda Portekiz’i yendikleri maçta galibiyet son dakikada geldi. Danimarka’daki maç ise berabere bitti. Portekiz iki maçta da dünyaları kaçırdı. 2004’ten beri büyük bir turnuvada yoktu Danimarka. Bakalım G.Afrika’da ne halt edecekler. Portekiz ise Carlos Queiroz yönetiminde elemelere sıkıntılı başlasa da sonradan toparladı. İsveç ise grupta ancak üçüncü olabildi. 2010’da İbrahimoviç’i izleyemeyeceğiz.



2.Grup ise elemelerin en zayıf grubuydu. Grubun majör takımları İsviçre,Yunanistan ve İsrail’di. İsviçre içerde Lüksemburg’a yenilmiş olsa da iki maçta da Yunanistan’ı yenmeyi başarınca finallere direkt olarak katılmayı başardı. Ottmar Hitzfeld'in de katkısını unutmayalım. Yunanistan ise İsrail’e göre zaten daha derli toplu, sistemi oturmuş bir takım ve en azından 2. bitirmiş olamaları normal. Doğrusu Yunanistan’ı Dünya Kupası’nda görmek istiyordum. Oraya giderlerse ne yapacaklarını ciddi ciddi merak ediyorum.



3.Grubun favorisi Çek Cumhuriyeti ve son yıllarda elemelerin başarılı finallerin başarısız takımı olan Polonya’ydı. Fakat son demlerini yaşayan Çeklerin sonu hüsran oldu. Artık yeni bir yapılanmaya gitmeleri farz oldu. Keza Polonya da 2006 ve 2008 elemelerinde gösterdiği başarıyı bu kez gösteremedi. Slovakya da bu fırsatı iyi değerlendirdi ve liderliği kaptı. Slovenya da 2.lik kürsüsüne yükselip Play-off hakkı kazandı. Ama Play-off’ta seribaşı uygulaması olacağından finallere gitmelerini pek muhtemel görmüyorum.

4.Grupta 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın finalisti Almanya ve yarı finalisti Rusya vardı. Bu iki takım herhangi bir sürprize izin vermediler. Almanya birinci Rusya ikinci olmayı başardı. Seribaşı uygulaması nedeniyle Rusya’nın finallere katılma ihtimali bir haylü yüksek.



5. Grup bizim grubumuzdu. Tıpkı 4. grup gibi Avrupa Futbol Şampiyonası’nın finalisti aynı zamanda şampiyonu İspanya ile diğer yarı finalist milli takımımız vardı. Maçlar öncesi genel görüş İspanya lider olur biz de ikinci olur play-off oynama hakkı kazanırız şeklindeydi. İspanya tüm maçlarını kazanarak lider oldu ve finallere gitti. Dünya Kupası’nın da favorilerinden biriler. Konuşmak için erken ama en az yarı final oynarlar gibi geliyor bana. Milli takım ise kendisinden bekleneni gerçekleştiremedi maalesef. Bosna-Hersek bizden sadece 1 puan almış olmasına rağmen İspanya’dan bizim gibi 0 puan almış olmasına rağmen bizim 4 puan önümüzde grubu 2. bitirdi. Ama ne olursa olsun orayı hakettiler. Bosna’yı bir kez daha tebrik ediyorum. Play-off için de başarılar diliyorum.



6.Grubun ana fikri “Eden bulur.” oldu. Capello İngilizler'i toparladı. İngiltere 10’da 9 yapıp liderliği aldı. Ayrıca Euro 2008 elemelerinde kendisini turnuvanın dışında bırakan Hırvatistan’a iki maçta toplam 9 gol atarak perişan etti. Geçen cumartesi de deplasmanda Ukrayna’ya mağlup olarak Hırvatistan’ı 3.lüğe itti. Son maçta Ukrayna zayıf Andora’yı da mağlup edince play-off oynama hakkı kazandı. Hırvatistan ise 2010’un dışında kaldı. İngiltere’nin de tıpkı İspanya gibi Dünya Kupası’nda ciddi şansı olduğunu düşünüyorum. Ama daha 7.5 ay var turnuvanın başlamasına. Konuşmak için erken.

7.Grupta Fransa ve Romanya ön plana çıkan takımlar olsa da Romanya’nın berbat performansı, Fransa’nın da başında Raymond Domenech’in olması Sırbistan’ı lider yaptı. Tabi sadece rakiplere bağlamamak lazım. Sırbistan sonuçta Yugoslav ekolünden gelen bir takım ve sporun her dalında başarılı olabilen bir millet. Nitekim kadrolarında Avrupa’nın büyük kulüplerinde oynayan isimleri ihtiva ediyorlar. Fransa ise play-off’a kaldı. Muhtemelen play-off’u geçecekler. Ama o Domenech’te ne buluyorlar anlayamıyorum bir türlü.



8.Grup İtalya’nın çok rahat lider bitirebileceği bir gruptu. Nitekim öyle de oldu. Maç maç baktığınızda zorlanmışlar gibi gözükseler de sonuçta İtalya’da bahsediyoruz. Ne olursa olsun adamlar son Dünya Şampiyonu ve bir ekol. İrlanda da Trapattoni ile başarılı oldu diyebiliriz. 2. sırayı hakettiler.

9.Grupta ise 5 takım vardı maçlar Eylül’de bitmişti. Hollanda tüm maçlarını kazandı. Zaten Avrupa kıtasında finallere gitmeyi garantileyen ilk takım oldular. Biz finallere gidemediğimiz için finallerde desteklediğim takım Hollanda. Hollanda’yı desteklememin sebebi ise Euro 200 yarı finalinde İtalya ile oynadıkları maçtır. Umarım bir gün Portakallar’ın bir Dünya Kupası kazandığını görürüm. Öte yandan Norveç, İskoçya, Makedonya ve İzlanda sürekli birbirine puan kaybetti ve Norveç en kötü 2. oldu ve Play-off’a kalamadı.

Grup maçları bitti. 9 grup lideri finallere gitme hakkı kazandı. Kasım ayında oynanacak play-off maçları ile 4 takım daha G.Afrika vizesi elde edecek. Aralık ayında da Dünya Kupası’nın kuraları çekilecek ve geri sayım başlayacak. Çift sayılı yılları seviyorum. Özellikle 4’ün katı olmayanları. Sepp Blatter’e rağmen.

Hiç yorum yok: