BİY

22 Ekim 2009 Perşembe

Beklentileri Yükseltmek


Fatih Terim'in geniş çaplı basın toplantısını doğrusu merak ediyordum acaba ne diyecek diye. Doğrusu dağ fare doğurdu diye düşünüyorum. Türk futbolu ile ilgili yaptığı tespitlerde haklılık payı vardı. Fakat iki konuda ağır saçmaladı Fatih Terim.

Birincisi başlıktan da anlaşıldığı üzere beklentileri yükseltmek. Ben hayatımda böyle saçma bir şey duymamıştım. 2010 elemelerindeki şu grupta en azından ikinci olup play-off'a kalmak mı büyük beklenti? Bir de demez mi Dünya Kupası'na gitsek niye final oynamadık diye eleştirecek duruma gelinmiş de çok büyük gelişme varmış. Espiri yapmaya çalışıyor herhalde. Halbuki ingilizce basın toplantısı yapsa daha komik olabiliyor kendisi.

İkinci konu da ekol mevzusu. Bir kere ekol denilen şey en az 30-40 yılda oluşan bir şey. Zaten ekol olmuş milli takımlara baktığınız zaman bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bu takımlara baktığınız zaman oyun karakterleri sabittir, değişmez. Ayrıca bunların hepsi Dünya futboluna damga vurmuş ülkelerdir. En başta da Brezilya, İtalya ve Almanya gelir. Bu ülkelerin ekolleri de 15 yılda oluşmamıştır. Üstelik "Oyunu rakip sahada oynayan, yenilgiyi kabul etmeyen" isimli bir ekol de olmaz.

Aslında bir konu daha var ama çok önemli değil. Ama yine de yazalım. O da istatistikler. Fatih Terim'in benim dönemimde şu kadar maçta bu kadar galibiyet, bilmem ne kadar mağlubiyet bir o kadar da beraberlik aldık, şu kadar gol attık bu kadar gol yedik gibi rakamlara ihtiyacı yok. "Ne yani istatistiklere bakıp övünelim aslında hoca başarılı mı?" diyelim. Ayrıca oynanan rakiplere baktığınız zaman çoğu zaten bize rakip olamayacak takımlar.

Ezcümle milli takım kendisinden beklenen ve öyle yüksek de olmayan 2010 elemelerinin ikinci sırada bitirme işini gerçekleştiremeyerek başarısız olmuştur. Üstelik şansını son 2 maça bile taşıyamamıştır. Ortada ciddi bir başarısızlık vardır ve bir ekol asla yoktur. Bu işin birine fatura edilmesi de son derece normaldir. Fatih Terim'in Türk futbol tarihinin en önemli başarılarında payının olması bu başarısızlığın bir numaralı sorumlusu olduğu gerçeğini değiştirmez. Fatih Terim'i bu konuda savunmak abesle iştigalden başka bir şey değildir.

Hiç yorum yok: