BİY

14 Ekim 2009 Çarşamba

Yılmaz Vural ve Milli Takım


Yılmaz Vural dün akşam Ersin Düzen'in Spor Gecesi programının konuğuydu. Tabi laf döndü dolaştı milli takıma geldi. Yeni hoca "Yerli mi olsun yabancı mı?" sorusu kendisine de yönetildi. Her Türk teknik direktör gibi yerli bir hocanın takımın başında olmasını tercih edeceğini söyledi. Nedenlerini de sıraladı.

Anlaşılabilir nedenleri de olmak üzere Yılmaz Vural anlattı da anlattı. "Bizim kültürümüz farklı."dedi. "Avrupa ile doğu arasında sıkışıp kalmışız ne Avrupalıyız ne doğuluyuz. Adam Türkiye'ye alışacak, Türk insanını tanıyacak." falan filan bir sürü neden sıraladı. Baktığınız zaman bunlar geçerli olabilecek sebepler.

Anlaşılamayacak sebep ise Fatih Terim'in en iyi yaptığı iş olan motivasyon unsuru. Yılmaz Vural programda kendisinin bu göreve talip olduğunu "Yeri geldiği zaman, Vatan millet Sakarya, yeri geldiği zaman Ay yıldızlı bayrak diyeceğim, öyle motive edeceğim." dedi. İyi tamam güzel de bu şekilde nereye kadar gidecek bu iş. Sürekli bu düşüncelerle mi sahaya çıkacak oyuncularımız? Doğru düzgün oynayan, sistemi, ne oynadığı belli olan bir milli takımımız ne zaman olacak bizim? Tamam motivasyon da önemli. Sonuçta maça iyi motive olmadığınız zaman rakibiniz kim olursa olsun kazanamazsınız. Kazansanız bile ancak kötü oynayarak, zorlanarak olur. Ama artık oyun sistemi oturmuş sahaya çıktığında ne oynayacağını bilen maçı izleyenlerin de sahada takımın ne oynadığını anlayabileceği bir milli takım olmalı artık.

Bir de bu işin medyası var. Bugün bir Türk teknik direktör milli takımı çalıştırsa yapacağı en ufak hatalar bile inanılmaz göze batacak. Veyahut medya tarafından insanların gözüne sokulacak. Yani bugün milli takımın başına Yılmaz Vural ya da muadillerinden biri getirilse yaptıkları hatalar medyada infial yaratacaktır. Böyle bir kaos ortamında da başarılı olmaları kolay değil. Ancak yabancı ve kariyerli bir hocanın yanında yardımcılık yapıp, yabancı hoca ayrıldıktan sonra takımın başına geçebilirler. O iş de yaşı daha genç olan Ertuğrul Sağlam gibi hocalar için uygun olabilir. Yılmaz Vural gibi 60'ına merdiven dayamışlara değil.


Hiç yorum yok: