BİY

5 Mayıs 2009 Salı

Büyük Takım Olabilmek


Beşiktaş son 2 yılda olduğu gibi bu sene de ligin finali sayılabilecek bir maçta Fenerbahçe’ye mağlup oldu. Bununla da kalmayıp ilk 6 ‘daki hiç bir takımı yenemedi Beşiktaş. Fakat ligin 2.si. Bu da Beşiktaş’ın çok ciddi bir efor sarf etmesine rağmen biraz da yapılan ikramlarla buralara geldiğinin göstergesi. Peki Beşiktaş’ın niye böyle bir istatistiği var? Çünkü Beşiktaş büyük takım olma hüviyetini kaybetmiş.

Büyük maçların havası diğer maçlardan farklıdır. Bu tip maçlarda kazanmanın yolu teknik faktörlerden ziyade psikolojik faktörlere dayanır. Daha soğukkanlı kalabilen takım genellikle maçı da alır. Beşiktaş kadrosuna baktığımız zaman Beşiktaş’a büyük maç kazandıracak lider bir oyuncu yok. Ne kaptanlık pazubandını taşıyan Delgado ve Nobre ne de İbrahim Üzülmez gibi daha önce bu takımda şampiyonluk görmeyi başarmış bir oyuncu bunu beceremiyor. Asıl enteresan olan Rüştü uluslararası tecrübesi üst düzey olan bir oyuncu olmasına rağmen belki de kaleci olduğu için bu işi beceremiyor.

Ben futbolla ilgilenmeye başladığımdan beri Beşiktaş sadece 2 kere şampiyon olabildi. Bunların ilki 1994-1995 sezonuydu diğeri de 100. yıldaki şampiyonluk. Bu 2 sezona baktığımız zaman Beşiktaş kadrosunda Beşiktaş’a büyük maç kazandırabilecek futbolcular vardı. Son yıllarda Beşiktaş kadrosunda böyle futbolcular kalmadı. En son Sergen Yalçın’ın da ayrılması ile Beşiktaş artık eski Beşiktaş değildi. Artık Beşiktaş kadrosunda Beşiktaş’ın evladı kalmamıştı. Takımda büyük maç kazandıracak futbolcu kalmamış giydiği formanın değerini bilmeyen oyuncular takıma doldurulmuştu. 2 yıl boyunca zaten şampiyonluktan uzak kalarak büyük takım kimliğini yavaş yavaş yitiren Beşiktaş artık büyük maç kazanamaz olmuştu.

Beşiktaş’ın asıl problemi sahadaki futboldan çok büyük takım olabilme bilincini yitirmiş olmasıdır. Yıllarca takımı idari olarak yöneten zihniyetin bu gerçeği görmesini beklemek abesle iştigal etmek olur. Fakat asıl vahim olan Mustafa Denizli gibi bir hocanın takımını şampiyonlupa motive edemeyip, sürekli “26.hafta böyle olur, 30.hafta şöyle olur.” gibi gereksiz açıklamalar yapması. Sonuç olarak; Beşiktaş bu problemi çözmediği sürece daha çok maç kaybeder bu şekilde. Bu sene hasbelkader şampiyonluğa ulaşsa bile.

Hiç yorum yok: