BİY

30 Mayıs 2009 Cumartesi

Parayı Veren Düdüğü Çalar Ligi



2000'lerin başında dünya futbolunun merkezinde şüphesiz Florentino Perez’in Real Madrid'i vardı. Luis Figo’yla başlayan Zidane, Beckham, Ronaldo ile devam eden her sene bir yıldız futbolcu transferi yapma geleneği Real Madrid’i en popüler kulüp yapmıştı. Dünya’nın açık ara en iyi kadrosuna sahip olan takım Şampiyonlar Ligi’nde de başarılıydı. 2000 ve 2002’de şampiyon olan takım 2001 ve 2003’te yarı finale kadar gelmişti.

2003 yılında Real Madrid La Liga şampiyonluğunu kazanmıştı. Perez ise yine olay yaratacak bir transfer peşindeydi. Takımın o zamanki hocası Del Bosque başkana savunma oyuncusu almaları gerektiğini söyleyince işinden oldu. Aynı yaz Real Madrid Figo, Zidane, Raul, Mc Manaman gibi yıldızlarının yanına Beckham’ı ekledi. Takımın orta sahadaki yükünü çeken Makelele bu transferin üzerine kontratında iyileştirme istedi. Bu isteği reddedilince transfer olmak istediğini söyledi ve Abramoviç’in Chelsea’sine gitti. Florentino Perez Makelele’nin eksikliğini hissetmeyeceklerini söylese de Real onu çok aradı. Orta saha onun yerinde oynayanlar Makelele’nin performansına yaklaşamadılar. O sezondan beri Real Madrid Şampiyonlar Ligi’nde sadece 1 kez çeyrek final oynayabildi o da Makelele gittikten sonraki ilk sezon. O sezondan beri sadece gruptan çıkabiliyorlar.



Roman Abramoviç Chelsea’yi satın alarak futbolda yepyeni bir dönem başlattı. Onu örnek alan bir çok iş adamı Premier League’e akın etti. Real Madrid’in popülerliği İngiltere’ye doğru kaymaya başladı. Chelsea’nin astronomik rakamlar ödeyerek kurduğu takımla mücadele edebilmek için Manchester Utd. Liverpool ve Arsenal de transfer bütçelerini arttırdı. Artan transfer bütçelerini de doğru kullanarak yakın geçmişte pek de parlak olmayan Şampiyonlar Ligi performanslarını yukarılara çıkarmaya başladılar. 2005’te ilk önce Liverpool İstanbul’da kupayı kazandı. 2006’da Arsenal, 2007’de Liverpool final oynarken. Geçen yıl Moskova’daki finalde Manchester ve Chelsea karşılaştı. Bu sene de Manchester final oynamayı başardı. Ayrıca 2007,2008 ve 2009’da üç İngiliz takımı yarı finaldeydi.

2000-2003 arasındaki Real Madrid ve günümüz İngiliz takımları Şampiyonlar Ligi’ni “Parayı veren düdüğü çalar.” ligine dönüştürdü. Barcelona hariç Avrupa’nın diğer devleri de artık Nasreddin Hoca’nın bu kıssasından kendilerine bir hisse çıkarmak zorunda. Aksi takdirde bir nevi FA Cup’a dönüşmüş bir Şampiyonlar Ligi izlemeye devam ederiz.

Hiç yorum yok: