BİY

8 Mayıs 2009 Cuma

Tom Henning Øvrebø ve Anders Frisk


Anders Frisk 12 Mart 2005'te Şampiyonlar Ligi 2.tur ilk maçında Barcelona ile Chelsea arasındaki maçı yönetmiş Drogba'yı kırmızı kartla oyundan atmıştı. Maçın ardından Jose Mourinho hakeme ateş püskürmüş açıklamalarından dolayı ceza almıştı. Chelsea taraftarları da Frisk'i ve ailesini tehdit etmiş Frisk de hakemliği bırakmak zorunda kalmıştı.


Tom Henning Øvrebø "top class" hakemler listesinde olan bir isim. Euro 2008'de iki maçta görev almış. Bunlardan biri Almanya'nın Polonya'yı 2-0 mağlup ettiği diğeri de İtalya ile Romanya'nın 1-1 berabere kaldığı maç. İtalya Romanya maçında Luca Toni'nin bir golü ofsayt gerekçesiyle sayılmamış son dakikalarda Romanya'ya yanlış bir penaltı verilmiş Buffon hem penaltıyı hem Øvrebø'yu kurtarmıştı. İtalya Futbol Federasyonu UEFA'dan özür talep etmiş, Øvrebø da maçı kötü yönettiğini kabul etmişti. Øvrebø Euro 2008 bir daha maç yönetmedi.

Euro 2008'de pek parlak bir hakemlik yapamayan Øvrebø Chelsea-Barcelona maçını katletti. Chelsea'nin en kötü ihtimalle 1 penaltısını vermezken Barcelona'ya da haksız bir kırmızı kart çıkardı. Maçtan sonra Chelseali futbolcular hakeme itirazlarına devam ederlerken Guus Hiddink de kariyeri boyunca bu kadar kötü bir hakem yönetimi görmediğini söyledi. Güvenlik gerekçesi ile Øvrebø'nun kaldığı otel değiştirildi, Norveç'teki evinin önünde güvenlik önlemleri alındı.

Dün akşamki maçtan sonra Øvrebø'nun rahat bırakılacağını sanmıyorum. Kuvvetle muhtemel o da Frisk gibi tehditler alacaktır ve yine kuvvetle muhtemeldir ki o da hakemliği bırakmak zorunda kalacaktır. Bir hakeme ne kadar kötü bir yönetim gösterirse göstersin hakemliği bıraktırmaya çalışmak iyi bir şey değil ama işin sonu oraya gidecekmiş gözüküyor. Ama bir taraftan da hakemliği bırakması doğru gibi gözüküyor. Aksi takdirde hata yapan hakemimizin maçtan sonra "Şampiyonlar Ligi'nde yarı final yöneten hakemi de izledik." tarzı açıklamalar yapıp Øvrebø'yu örnek almasından korkuyorum.

Hiç yorum yok: